Kako su se “kalili” balkanski narkobosovi: Počeli od eurokrema i suvih rebara

898

“Krvavim” su novcem kupovali vile, hotele, diskoteke i restorane te najskuplje aute, koji su im statusni simboli. Kako bi zameli trag novca, nerijetko su se koristili i imenima rođaka.

Zloglasnom narkodileru, srpskom “bogu i batini”, kako ga je nazvao srpski premijer, Dragoslavu Kosmajcu (61) 2014. godine u vilu u elitnom predjelu Beograda upala je policija. U trenutku hapšenja bio je u potkošulji, a na ormariću je stajala knjiga o još jednom poznatom narkobosu, Darku Šariću, koji se policiji predao u martu te godine.

Na stolu je imao četiri pepeljare jer je bio strastveni pušač. Nekoliko dana nakon hapšenja u srpskim medijama otkriva se i jedna druga slika čovjeka koji je drogu dilao za cijeli Balkan. Kosmajac je svakoga dana sam išao u prodavnicu po hljeb, na kioscima brze hrane jeo pljeskavicu i gradom se vozikao na vespi.

Imao je na desetine lokala koje je iznajmljivao, a lično je prikupljao novac od najma. Ako neko nije imao, nije od toga, navodno, radio prevelik problem. Već bi uzeo koliko čovjek ima ili došao drugi put.
– Činjenica da su oni u zatvoru govori da se srpske vlasti bore s organizovanim kriminalom. Prvi korak je napravljen, a sad treba videti kako će završiti drugi i kako će se stvari rasplesti na sudu, rekao je prošle godine Vojislav Tufegdžić, urednik u Novome magazinu, koautor dokumentarnog filma “Vidimo se u čitulji” u kojem je prikazan organizovani kriminal u Srbiji.

Komšija za poželjeti

Policija je u Kosmajčevu vilu upala u cik zore, oko 4.30 sati. Dragoslav se, navodno, nije opirao hapšenju. Nakon pretresa cijele kuće su ga odvezli.

– Djeca se nisu ni razbudila kad im je policija odvela oca, rekla je njegova supruga Aleksandra.
– Dragoslav je nedavno operisan. Imao je problema sa srcem, rekla je Aleksandra srpskim medijima.

A upravo na ime Kosmajčeve supruge i sina Lazara (24) glasilo je oružje koje je policija još u januaru 2014. pronašla u njihovoj palati. Doduše, imali su uredne dozvole.

Uredno su i registrovani na čak 13 adresa, na kojima su kuće, stanovi, saloni i radione. Ukupna imovina porodice navodno je vrijedna 10,7 miliona evra. Dragoslav je vlasnik ili suvlasnik čak 31 stana. Ima šest lokala vrijednih 1,1 milion evra.

Komšije za njega imaju samo riječi hvale. Kažu kako je primjer dobrog komšije. Kosmajac se vrlo rijetko pojavljuje u javnosti. Karijeru je počeo tako što je prijatelje slao u Italiju da prevoze automobile u kojima je prethodno krio i po 20 kilograma droge.

Malo po malo širio je svoj biznis u distribuciji droge, prvo u regiji, a onda i šire. Danas, navodno, ima svjetsku karijeru, kontakte s kolumbijskim kartelima i uhodane kanale za krijumčarenje kokaina za zemlje zapadne Evrope.

Kralj kokaina

Ipak, hapšenje nema veze s trgovinom droge, iako istražioci ne sumnjaju da će naići i na to. Kosmajca zasad terete za utaju poreza. Sumnja se da je novac od krijumčarenja investirao u stanogradnju i tu je, navodno, bilo nezakonitosti.

Kosmajac je još od devedesetih sarađivao s najpoznatijim kriminalcima u regiji, pa tako i s balkanskim “kraljem kokaina” s beogradskom adresom Darkom Šarićem, čiju je knjigu čitao u trenutku hapšenja.
Narkobos Šarić je četiri godine bio lice sa potjernice zbog krijumčarenja 5,6 tona kokaina, pranja novca i umiješanosti u likvidacije više ljudi. Skrivao se u zemljama Južne Amerike.

Navodno se i podvrgavao plastičnim operacijama ne bi li promjenio izgled. Sve dok srpska tajna služba 2013. nije organizovala posebnu grupu koja ga je tražila devet mjeseci.

Nakon što je hapšenje postalo izvjesno, policiji se javio Šarićev advokat i ponudio predaju.

Šarić je u martu 2014. u pratnji specijalaca sletio na aerodrom u Beogradu i od tada je iza rešetaka. Šarić je najtraženiji narko bjegunac postao nakon akcije urugvajske policije kodnog naziva “Balkanski ratnik”.

Zapravo je s kumom Draganom Tošićem iz Ljubljane i organizovao tu bandu kriminalaca iz Hrvatske, Srbije, Slovenije i Crne Gore, koji su s dva miliona evra gotovine u Urugvaju kupili 2.171 kg kokaina.

Drogu su namjeravali u Evropu prevesti prekookeanskom jahtom. No kokain je zaplijenjen. Bila je to samo jedna od akcija “Balkanskog ratnika” te je optužnica Šariću prilično duga. Šarićev klan novac od šverca droge “prao” je ulažući u legalne poslove.

Doslovce su “krvavim” novcem kupovali vile, hotele, diskoteke i restorane te najskuplje aute, koji su im statusni simboli. Kako bi zameli trag novca, nerijetko su se koristili i imenima rođaka. Balkan je doslovce bio zapljusnut Šarićevim kokainom.

Osim zaplijenjenih dvije tone kokaina u Urugvaju, Šarićevu bandu se tereti da su 2008. i 2009. iz Južne Amerike do italijanskih luka prokrijumčarili više od pola tone kokaina.

Iako je danas, navodno, težak 27 milijardi dolara, narkoboss Šarić u policijske spise je 1991. ušao pljačkom trgovine. On i prijatelj tada su ukrali salamu, čajnu, slaninu, suva rebra, gljive, eurokrem, čarape, prženu kafu…

U svijet ozbiljnog kriminala zakoračio je 1993. kad je u pljački kuće krojača Dragana Kneževića odnio svu ušteđevinu u iznosu od 72.000 tadašnjih njemačkih maraka i više od kilograma zlatnog nakita.

Španska veza

Danas je u zatvoru, a vrijeme krati knjigama koje mu donosi supruga. U zatvoru je i Luka Bojović, još jedan od vodećih narkobosova, koji u Madridu čeka izručenje Srbiji.

On je heroinom iz Afganistana i kokainom iz Južne Amerike opskrbljivao tržišta u Austriji i Njemačkoj te ostvarivao milione evra na mjesec, o čemu su pisali čak i austrijski mediji.

Nazvali su ga glavnim narkobosom Evrope, koji će odgovarati i za ukupno 20 ubistava u Srbiji, Hrvatskoj, Crnoj Gori, Holandiji i Španjolskoj. I Bojović je, baš kao Šarić, uspješno izbjegavao policiju zahvaljujući promjenama izgleda.

Čak četiri puta obavio je “makeover” kako ne bi sličio onome Luki Bojoviću sa potjernice. Prvo je bio ćelav, pa je imao kratku kosu, a onda je naglo smršavio.

Mijenjao je stil oblačenja te ga upotpunjavao naočalama za vid i bradom. Iako stručnjaci kažu kako se nije podvrgao operacijama, činjenica je da nije nalikovao na lice s potjernice.

Nakon hapšenja, španska policija je u njegovu stanu pronašla arsenal oružja, laptope, mobitele, prigušivače i 500.000 evra. Bojović je “operisao” i na hrvatskom terenu. Tako su se njegovi ljudi Sretko Kalinić i Miloš Simović, koji su bili u bijegu od 2003. godine zbog sudjelovanja u ubistvu srpskog premijera Zorana Đinđića, godinama sakrivali i u Hrvatskoj.

A od kuma Severina

Povezuje ih se i s ubistvom Cvetka Simića, srpskog kriminalca, čije raskomadano tijelo je pronađeno na zagrebačkom gradskom jezeru Jarunu 2010. godine. Prije dvije godine pao je i crnogorski Escobar Safet Kalić (43), kojem je na svadbi prije 13 godina pjevala Severina.

Prema jednoj priči, kralj heroina za dvije joj je pjesme platio tadašnjih 50.000 njemačkih maraka, dok druga verzija kaže kako je za 30.000 maraka otpjevala desetak pjesama.

O tom nastupu Severine dugo se šuškalo, ali dokaza nije bilo sve dok u javnost nije izašla snimka.

– Prvi sam put u Crnoj Gori i drago mi je što sam vas upoznala, sve vas, okupljene ovdje, poručila je Severina s bine i zaželjela sreću mladencima.

Inače, kum mu je Darko Šarić. Kalić je na međunarodnoj potjernici bio tri godine, a tražili su ga zbog optužbe za pranje više miliona evra stečenih prodajom heroina u Njemačkoj.

Uhapšen je u jednoj evropskoj državi, a u međuvremenu mu je već počelo suđenje u odsustvu. Prema odluci tamošnjeg pravosuđa, njemu i članovima njegove porodice oduzeta je imovina vrijedna više od 22 miliona evra.

U registru Privrednog suda na Kalićevo ime vode se tri preduzeća, a povezan je s još nekima, koji su u vlasništvu članova njegove porodice. Uglavnom je riječ o hotelijerstvu i ugostiteljstvu.

Tačnih podataka o tome koliko je zaista težak crnogorski “kralj heroina” nema, ali činjenica je da je kapital stekao u prilično kratkom periodu. Naime, u Njemačku je otišao poslije drugog razreda gimnazije, a u rodni grad se vratio krajem devedesetih prošlog vijeka. I to bogat.

Poslije je na jednom suđenju izjavio kako je početni kapital od 160.000 evra stekao baveći se statistikom u Njemačkoj. Na listi privedenih pravdi do danas nije Srbin Nebojša Gacanović, za kojim je takođe raspisana potjernica.

Hrvatska veza

Riječ je o šverceru iz hrvatske grupe koja je iz Kolumbije preko Karipskog bazena do Hrvatske pokušala prokrijumčariti 180 kilograma kokaina. Ovaj lanac krijumčara je prije tri godine uspjela razbiti dominikanska policija.

No Gacanović im je pobjegao. Riječ je o dileru kojeg se ne može nazvati narkobosom i kojem je ovo vjerojatno bio jedan od prvih većih poslova.

Naime, Gacanović u Srbiji nema policijski dosje, za razliku od ostalih u toj grupi. Srpsko hrvatske narkoveze dovele su i do operacije “Kolovoz/Avgust” 2007. godine.

U opsežnoj akciji policija Njemačke, Italije, Holandije, Luksemburga i Hrvatske uhapšeno je tada 23 ljudi, od čega 10 Hrvata koji su od 2000. do 2007. godine iz Kolumbije prokrijumčarili oko 200 kilograma kokaina u EU.

Glava narkolanca Stjepan Prnjat “pao” je u Njemačkoj, a Milan Štifanić i Dalibor Šilić uhapšeni su u Rijeci nakon što im je zamrznuta sva imovina.

Prnjat je otkriven nakon što je u Ičićima kupio pet milijuna evra vrijednu vilu s bazenom i iznajmljivao jahtu kao nezaposlen, kao i Štifanić koji je nedavno kupio kuću za 1,6 miliona kuna.

Prnjat je u krijumčarenje upetljao i svoju majku, sestre te suprugu, koje su tada takođe bile ahapšene, ali ne u Hrvatskoj. Prnjat, koji je prozvan hrvatskim Escobarom, danas služi zatvorsku kaznu u Italiji.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA