Južna Osetija želi referendum o prisajedinjenju Rusiji

2503

Predsjednik Јužne Osetije Leonid Tibilov rekao je da njegova zemlja želi da održi referendum o specijalnoj formi za prisajedinjenje Rusiji, kao jedan od njenih regiona.

Tibilov je u obraćanju južnoosetijskom parlamentu izjavio da će mapa puta za održavanje referenduma biti izrađena u roku od godinu dana.

– Zabrinuti smo zbog pogoršane situacije u svijetu, dešavanja u Ukrajini, Siriji i cijelom Bliskom istoku, kao i širenja NATO prema granicama Rusije, te militarističke antiruske i antiosetijske retorike naših južnih susjeda, istakao je Tibilov.

On je napomenuo da je “drevni san” Јužne Osetije ponovno ujedinjenje sa Rusijom i odvojenim osetijskim narodom. TASS navodi da je Tibilov sugerisao na Sjevernu Osetiju, koja je dio Ruske Federacije. U sklopu priprema za referendum, biće izvršene izmjene Ustava čime će biti omogućeno predsjedniku Јužne Osetije da od Moskve zatraži da se integriše. Trenutno zvanično ime Republika Јužna Osetija biće izmijenjeno u “Alanija” kako bi se lakše prisajedinili sa ruskim regionom Sjeverna Osetija-Alanija.

Јužna Osetija je proglasila nezavisnost 1990. godine, nakon čega su izbili sukobi sa Gruzijom. U sukobima je poginulo više stotina ljudi, a oko 100.000 je raseljeno. Nasilje je okončano 1992. godine stvaranjem zajedničkih mirovnih snaga od ruskih, južnoosetijskih i gruzijskih elemenata.

U avgustu 2008. godine Gruzija je pokrenula invaziju na Јužnu Osetiju sa ciljem da zauzme Činvali. Rusija je nekoliko časova kasnije rasporedila svoje snage i neprijateljstva su prestala 12. avgusta. U sukobima je poginilo do 2.000 civila i 71 ruski pripadnih mirovnih snaga. Moskva je ubrzo priznala nezavisnost Јužne Osetije i Abhazije, drugog otcijepljenog gruzijskog regiona.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA