Jesu li sporne čokoladice Mars i Snikers prisutne na tržištu BiH?

944

Agencija za sigurnost hrane BiH saopštila je kako je danas u poslijepodnevnim satima putem kontakt tačke Sistema brzog uzbunjivanja za hranu i hranu za životinje (DG SANTE EU RASFF) primila obavijest da je na tržište Bosne i Hercegovine isporučen jedan od spornih proizvoda kompanije “Mars Inkorporejted” koji se ovih dana povlače sa tržišta više zemalja Evropske unije, kao i drugih zemalja.

Kako je saopšteno, riječ je o proizvodu “Snickers Multipack” LOT: /07-08-16/601A2NLD03, proizvođača ”Mars Nederland B.V.”, Vegel, Holandija, javlja Fena.

“Sve podatke kojima raspolaže Agencija je po hitnom postupku dostavila na daljnje postupanje nadležnim inspekcijskim organima entiteta i Brčko distrikta BiH, kao i nadležnom inspekcijskom organu prema mjestu sjedišta uvoznika proizvoda iz asortimana ‘Mars Inkorporejted’ za Bosnu i Hercegovinu”, navodi se u saopštenju.

Agencija za sigurnost hrane BiH potrošačima koji, eventualno posjeduju navedeni lot proizvod preporučuje da iste ne konzumiraju, te da obavijeste najbliže inspekcijsko tijelo.

“Molimo da isto poduzmu i u slučaju da na policama u trgovinama primijete navedene sporne lotove proizvoda”, apeluju iz Agencije te napominju da se ova obavijest odnosi samo na spomenuti proizvod i oznaku serije/LOT-a.

Američki proizvođač čokolada Mars naredio je povlačenje Mars i Snikers čokoladica iz čak 55 zemalja nakon što su komadići plastike pronađeni u tim proizvodima, javljaju agencije.

Američki proizvođač čokolada Mars naredio je povlačenje Mars i Snikers čokoladica iz čak 55 zemalja nakon što su komadići plastike pronađeni u tim proizvodima, javljaju agencije.

Drugi proizvodi koji su pogođeni ovim povlačenjem uključuju Milky Way Mini i Miniatures te određene vrste Celebrations kutija. Proizvodi koji su zahvaćeni ovim povlačenjem imaju rokove trajanja od 19. juna 2016. godine do 8. januara 2017. godine.

Kako prenose agencije, američka kompanija nije objavila koliko je čokoladica povučeno sa tržišta. Za sada je poznato da su sve sporne čokoladice proizvedene u tvornici koja se nalazi u Holandiji.

Mars je pritužbu o komadićima crvene plastike u čokoladici dobio još 8. januara ove godine, i to u vezi čokoladice Snikers kupljene u NJemačkoj. Nakon te žalbe, u njemačkoj tvornici u Vegelu ustanovljeno je da je riječ o zaštitnom dijelu plastike koji se koristi u proizvodnom procesu.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA