Izvještaj CJB Istočno Sarajevo

1836

Republička analiza o stanju bezbijednosti saobraćaja u Srpskoj u 2015.,pokazala je zapažene rezultate na području Centra javne bezbjednosti Istočno Sarajevo. Preventivan rad policije daje rezultate.

Analiza je pokazala da su najbezbjedniji učesnici u saobraćaju oni koji se nalaze na području koje operativno pokriva policijska stanica za bezbjednost saobraćaja Istočno Sarajevo. Rezultat je ovo preventivnih aktivnosti ali i pojačanog rada policije, tvrdi načelnik CJB Istočno Sarajevo. Samo u januaru ove godine zabilježeno je 2 hiljade 237 saobraćajnih prekršaja, što je za čak 46 odsto više od januara 2015.

– Kada govorimo o saobraćajnim rizicima, koji se rade kroz broj poginulih učesnika u saobraćaju na 10 hiljada registrovanih vozila, CJB Istočno Sarajevo ima najbolje rezultate, rekao je načelnik CJB Istočno Sarajevo Srpko Kosorić.

Napredak u oblasti bezbjednosti saobraćaja je značajan ako se zna da je prije samo nekoliko godina dionica magistralnog puta Kula-Vraca, važila za drugu najopasniju u Republici Srpskoj. Pojačane mjere koje se provode kroz nekoliko akcija ali i preventivan rad policije daju rezultate po svim linijama rada, tvrde u Centru. Pokazuju to zvanične statistike – dolazi do smanjenja krivičnih djela a većeg stepena rasvijetljenosti. Tako je u januaru na području koje pokriva CJB Istočno Sarajevo registrovano 60 krivičnih djela, što je za 16 % manje u odnosu na januar prošle godine. Krivičnih djela u oblasti opšteg kriminaliteta je manje a koeficijent ukupne i rasvijetljenosti po nepoznatom počiniocu je veći.

– Koeficijent rasvijetljenosti krivičnih djela po NN-u je 57,69%, dok je u januaru prošle godine bio 46,43%. Koeficijent ukupne rasvijetljenosti je 78,85%, prošle godine u mjesecu januaru je bio 72,73%. Imamo povećanje i tu, kada govorimo o koeficijentu ukupne rasvijetljenosti, dodao je Kosorić.

U oblasti privrednog kriminaliteta u januaru su podnesena tri izvještaja protiv osam lica, zbog postojanja osnova sumnje da su počinila 10 krivičnih djela. Materijalna šteta pričinjena izvršenjem ovih djela iznosi oko 49 hiljada maraka.

Autor: Mira Kostović

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA