Izloženi eksponati sa arheološkog lokaliteta Kriva Rijeka

587

U Srednjoškolskom centru “Nikola Tesla” u Kozarskoj Dubici izloženi su eksponati sa arheološkog lokaliteta Kriva Rijeka kod Knežice, gdje su pronađeni ostaci manastira Đurđevac, za koji se smatra da potiče iz 14. vijeka.

Eksponati će biti izloženi do 26. februara, a postavkom su obuhvaćene fotografije koje prate tok istraživanja, arhitektonski elementi koji su pripadali manastiru, fragmenti fresaka i keramike pronađeni u protekle dvije godine.

Autori izložbe, Dalija Tubin i Daniela Radosavac, istakle su da je manastir Đurđevac značajan zbog velikih dimenzija, 20 metara dužine i devet širine, te da je na tom lokalitetu pronađeno dosta fresaka i uzoraka kamene ukrasne plastike što ukazuje na to da je crkva nekada bila vrlo značajna.

Izložbu eksponata sa lokaliteta Kriva Rijeka kod Knežice sinoć je otvorio načelnik opštine Kozarska Dubica Mile Zlojutro, koji je rekao da će opština u skladu sa svojim mogućnostima i ove godine simbolično pomoći istraživanje manastira Đurđevac koji govori mnogo o istoriji kraja, a ujedno i turistički promoviše Kozarsku Dubicu.

Za dvije godine, koliko traju istraživanja na toj lokaciji, pronađena je osnova crkve, za koju se pretpostavlja da datira s kraja 13. i početka 14. vijeka.

Dalja arheološka istraživanja koja počinju na proljeće trebalo bi da ustanove na širem području lokaliteta Đurđevac prateće crkvene objekte.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA