Iskaz pripadnika tzv. Armije BiH: Orić je ubio tri srpska zarobljenika!

564

Ratni komandant tzv. Armije BiH u Srebrenici Naser Orić i pripadnik te vojske Sabahudin Muhić ubili su trojicu zarobljenih Srba 1992. godine na području Srebrenice i Bratunca, posvjedočio je juče zaštićeni svjedok Tužilaštva BiH u Sudu BiH, piše Press.

Svjedok pod oznakom “01” je putem video-linka potvrdio da je, kao pripadnik tzv. Armije BiH, učestvovao u više akcija, među kojima su bile i one u mjestima Zalazje, Lolići i Kunjerac 1992. godine, gdje su ubijena trojica srpskih zarobljenika Slobodan Ilić, Milutin Milošević i Mitar Savić.

Svjedok je rekao da je u septembru 1992. godine, “na neki srpski praznik, možda Petrovdan”, Orić udario “bokserom” srpskog zarobljenika u predjelu lica i prsa. Opisujući dešavanja u Zalazju, svjedok je naveo da je akcija u tom selu počela oko 10 sati, da su naletjeli na dva mitraljeska gnijezda i da su u selo ušli kod pravoslavnog groblja.

Nožem u vrat

On je potvrdio da je u selu vidio optuženog Nasera Orića, koji je bio na spratu jedne kuće, i Zulfu Tursunovića.

– Tada je došla vojska i dovela tri-četiri vezana zarobljenika, od kojih su neki bili u uniformi. Uveli su ih u dvorište, a Orić je sišao i počeo da ih ispituje. Jedan od njih je isprovocirao komandanta i on ga je udario bokserom. Ponovo ga je nešto pitao, a ne znam šta mu je taj odgovorio i Orić ga je ponovo udario. Bio je nervozan, uzeo je nož, zamahnuo i udario ga u vrat – ispričao je svjedok.

On je posvjedočio i da mu je Tursunović rekao da je čovjek kog je Orić ubo, a kog je kasnije zatekao kako leži i ne daje znakove života, bio sudija, i da mu je “žao što on nije završio posao” jer je sa njim imao odranije neke neraščišćene račune. Na pitanje tužioca kako je ubijen Mitar Savić, svjedok je rekao da je i njega ubio Orić, a da je sve to gledao svojim očima.

– Moram priznati da je Savić bio drzak prema Oriću, koji je počeo da ga udara. Onda je uzeo pištolj i pucao mu u grudi. Nakon toga je Sabahudin Muhić uzeo pušku i u njega ispalio rafal – rekao je svjedok.

Osporavali kredibilitet

Govoreći o stradanju Milutina Miloševića, svjedok je ispričao da je on ubijen u mjestu Kravice tokom akcije. Rekao je da je Orić na njega ispalio do osam metaka iz automatske puške, a kasnije je na njega nekoliko hitaca ispalio i Muhić.

Orićeva odbrana ukazala je na kontradiktorne izjave svjedoka, negirali su da je uopšte bio pripadnik tzv.Armije BiH, a nastojeći da mu ospori kredibilitet, Orićev branilac Lejla Čović je rekla da je svjedok 11 puta pravosnažno osuđivan.

Suđenje Oriću prate neviđeni pritisci, koji su u pojedinim medijima nastavljeni i uoči nastavka suđenja i svjedočenja zaštićenog svjedoka. Kao što je Press već pisao, Tužilaštvo BiH i MUP RS obaviješteni su o pritiscima koje bošnjačke nevladine organizacije i pojedinci iz bošnjačkog političkog rukovodstva vrše na svjedoke i nadležne tužioce u ovom predmetu. Sa druge strane, u sarajevskim medijskim i političkim centrima se, zamjenom teza, pokušava svjedoke optužbe proglasiti “žrtvama pritisaka i ucjena”, piše Press.

Naglas komentarisali svjedočenje

I juče su u sudnici bile predstavnice Udruženja “Majke Srebrenice”, ali i dio Srebreničana koji su došli da mu daju podršku. U sudnici je bilo dozvoljeno da javnost prati suđenje, ali samo tonski, dok su preko stakla sudnice bili navučeni paravani. U toku svjedočenja zaštićenog svjedoka prisutni su više puta naglas komentarisali njegove tvrdnje, ometajući tako rad. Nastavak suđenja zakazan je za 8. mart.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA