“ISIL je odlučan da napadne ciljeve u SAD”

528

Lideri “Islamske države” riješeni su da izvedu napade na ciljeve u SAD tokom ove godine, saopštili su američki obavještajni zvaničnici.

Direktor američke Nacionalne obaveštajne agencije Džejms Klaper izjavio je da je IS u stanju da “usmjeri i organizuje napade na veliki broj ciljeva širom sveta”, prenosi AP.

Direktor američke Obavještajne odbrambene agencije (DIA), general potpukovnik Vinsent Stjuart, rekao je da će IS vjerovatno izvesti dodatne napade u Evropi, a onda pokušati to isto na teritoriji SAD.

Prema njegovim riječima, američke obavještajne agencije vjeruju da će lideri IS sve više biti i sami uključeni u izvođenje napada, a ne da će samo podsticati druge pojedince da napadaju.

Klaper i Stjuart govorili su o bezbjednosnim prijetnjama pred komitetom američkog Kongresa.

“Islamska država”, prema riječima Klapera, svoje pripadnike šalje u Evropu infiltrirane među izbjeglicama.

Pred Senatom, on je kazao da “Islamska država” koristi u svoje svrhe talas izbjeglica i da je veoma “spretna“ u izradi falsifikovanih pasoša sa kojima oprema svoje pripadnike.

Najveća opasnost u SAD, naveo je Klaper, jeste da građani budu radikalizovani kroz propagandu Islamske države preko interneta.

“Islamska država”, prema njegovim riječima, najveća je teroristička prijetnja, a veliku brigu zadaje rastuća sposobnost ove terorističke organizacije da izvede napade i inspiriše ljude za napade na ciljeve širom svijeta.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA