Hag traži od Srbije da ispuni nalog za hapšenje radikala

693

Haški tribunal pozvao je danas Vladu Srbije da 10. februara na sudskoj raspravi dodatno obrazloži šta čini da ispuni sudski nalog za hapšenje članova Srpske radikalne stranke /SRS/ Petra Jojića, Vjerice Radete i Jove Ostojića, optuženih za nepoštovanje suda.

U današnjoj odluci Raspravno vijeće Tribunala utvrdilo je da je “nastavak odbijanja Srbije da ispuni nalog za hapšenje neprihvatljiv”.

Najavljeno je da će o novonastaloj situaciji biti riječi na raspravi u iduću srijedu, na koju su pozvani predstavnici Srbije, prenose beogradski mediji.

Vlada Srbije je početkom decembra prošle godine, u pismu predsjedniku Tribunala Karmelu Ađijusu inicirala da se razmotri mogućnost da predmet protiv troje radikala bude “ustupljen” pravosuđu Srbije.

Nalog za hapšenje troje radikala Tribunal je izdao krajem prošle godine, a Beograd do danas nije postupio po njemu.

Tribunal je Radetu, Jojića i Ostojića optužio zbog uticanja na svjedoke i ometanja pravde u postupku protiv lidera SRS-a Vojislava Šešelja.

Optužnica je podignuta 30. oktobra 2012, a sud u Hagu objavio ju je tek 1. decembra 2015. godine, uz obrazloženje da to čini zato što zvanični Beograd nije optužene uhapsio.

Lider radikala Šešelj je više puta izjavio da se dobrovoljno neće vraćati u Hag, uprkos naredbama tamošnjih sudija, a isto su, nakon objavljivanja optužnice protiv njih, rekli i Radeta, Jojić i Ostojić.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA