Grčka: Migranti pobjegli iz kampa, krenuli ka granici sa Makedonijom

550

Više od 400 migranata napustilo je tranzitni izbjeglički kamp u blizini Soluna i krenulo ka grčko-makedonskoj granici, saopštila je policija.

– Ti migranti imaju ruksake na leđima i idu prema sjeveru zemlje. Među njima su uglavnom mladi. Ni vojska ni policija ne mogu da ih zaustave, jer postoji rizik od incidenata, rekao je lokalnom radiju gradonačelnik Soluna Јanis Butaris.

U centralnom dijelu Grčke oko dvesta osoba je, uz policijsku pratnju, krenulo prema mjestu Idomeni.

– To su cijele porodice. Kako da ih zaustavimo? Svi hoće u Idomeni, rekao je jedan policijski izvor agenciji Frans pres.

Treća grupa, od oko 500 migranata, krenula je ka mejstu Kozani, na sjeveru Grčke, takođe prema granici sa Makedonijom, javila je novinska agencija ANA.

Za sada se ne zna iz kojih zemalja potiču migranti, navodi agencija Frans pres.

Granični prelaz Idomeni, preko kojeg veliki broj migranata prelazi granicu ka Makedoniji, odnedavno mogu da pređu samo Sirijci i Iračani. Danas je dozvolu da pređe granicui dobilo samo 100 migranata.

Preko tog graničnog prelaza od nedjelje ne mogu da pređu Avganistanci, pošto su im vlasti Srbije i Hrvatske zabranile da prelaze preko teritorija dveju država, a da pri tome razloge za to nisu objasnili, navodi agencija Frans pres.

Prelaz preko grčko-makedonske granice sada dugo traje. Zbog toga su grčke vlasti jedan dio migranata poslali u centre Dijavata i Šisto.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA