Google: BiH građani bi željeli da žive u Kanadi, Americi i Njemačkoj

644

Rezultati pretraživanja preko Googlea pokazali su da bi stanovnici Bosne i Hercegovine najviše željeli živjeti u Kanadi.

Nakon Kanade, većina Bosanaca i Hercegovaca koji žele napustiti domovinu, najradije bi život nastavili u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD), Njemačkoj i Australiji.

Naime, ako u Google upišete pojam “želim živjeti u”, izbaciće vam se, redom, sljedeći rezultati: “želim živjeti u Kanadi, želim živjeti u Americi, želim živjeti u Njemačkoj i želim živjeti u Australiji”.

Inače, prijedlozi za automatsko popunjavanje (Autocomplete Suggestions) u tražilici Google automatski se generiraju pomoću algoritma bez ljudskog uticaja. Algoritam se temelji na nizu objektivnih faktora, uključujući i koliko često su drugi tražili određenu riječ ili pojam.

Podaci Unije za održivi povratak i integracije u Bosni i Hercegovini (UZOPI) pokazali su da je od 2013. do 2015. godine gotovo 68.000 građana napustilo BiH. Također, prema procjenama Instituta za razvoj mladih KULT, od 1995. do 2012. godine je oko 150.000 mladih napustilo BiH.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA