Gitarska invazija na Exit! Dolaze Cock Sparrer, Anti–Flag, At The Gates i Borghesia!

791

Neprikosnoveni vladari žestokog punk i metal zvuka, duboko ukorenjenog u najdubljem andergraundu, dolaze u gitarske hramove Exit festivala, na Fusion i Explosive bine! Najbolji živi punk bend i jedan od najuticajnijih street punk sastava ikada, Cock Sparrer biće hedlajneri Fusion bine u subotu, 9. jula. Punk zvuk će prvog dana Exita na Explosive bini braniti i kultni američki anti-establišment bend, Anti- Flag, kojima će ovo biti prvi nastup u Srbiji! Na istu binu poslednjeg dana festivala dolaze pioniri i tvorci Geteburške metal scene, At The Gates, a u beskompromisnom zvuku će im se u petak, 8. jula na Fusion bini pridružiti i začetnici EBM i elektronskog dark-rok zvuka na ovim prostorima, ljubljanski sastav Borghesia!

Jedan od najpopularnijih pank sastava na svijetu, Cock Sparrer, konačno dolaze na Exit Festival. Oformljeni još ranih sedamdesetih godina, na samom početku karijere su otkačili čuvenog menadžera Sex Pistolsa, Malcolma McLarena, koji je želio da od njih napravi zvijezde. Početkom sljedeće decenije objavljuju legendarni “Shock Troops”, jedan od najuticajnijih punk albuma ikada. Njihov uspon kreće tokom 90-ih kada izlazi “Guilty as Charged”, da bi danas bili među najtraženijim pank-rok bendovima sa povorkom obožavalaca, čije svirke se pamte se za cijeli život!

Kontroverzni, aktivistički pank-rok bend, čiji zaštitni znak je obrnuta američka zastava, Anti-Flag, prvi put dolaze u Srbiju! Nastali u Pitsburgu, inspirisani političkim porukama grupa Dead Kennedys i The Clash,  početkom devedesetih napravili su bum na svjetskoj muzičkoj sceni, a njihovi raniji albumi „For Blood And Empire“ (2006), „The Terror State“ (2003) i „Underground Network“ (2001) inspirisali su brojnu publiku širom svijeta da se pozabavi idejom socijalizma, anti-ratnim pokretom, kao i današnjim vodećim aktivističkim pokretom u Americi – “Occupy”. Anti-Flag se zalažu za radikalne promjene, društvenu odgovornost i slobodu izražavanja, borbu protiv kapitalizma, rata i bezumnog nacionalizma, čime se bavi i njihov deseti album „American Spring“,  koji je objavljen prošle godine.

Muzički fenomen poznat kao Geteburški zvuk (ili Geteburška scena) je svojim nastankom vječno izmijenio metal scenu svojim premošćavanjem i povezivanjem ekstremnog death metal zvuka i melodičnog heavy metala, a pioniri i tvorci Geteburške scene, švedski sastav At The Gates bili su i ostali markirani kao ikone ovoga zvuka. Ovoga ljeta dolaze Petrovaradinsku tvrđavu da uzdrmaju Explosive binu Exita!

Jedno od najznačajnijih imena slovenačke scene u vrijeme stare Jugoslavije, uz Laibach i Pankrte, nedvosmisleno je ljubljanski sastav Borghesia koji se smatra začetnikom EBM i elektronskog dark rok zvuka na ovim prostorima. Bend koji je, kako mnogi kažu, išao daleko ispred svog vremena, oformljen još 1982, svojom pojavom izazvao je brojne reakcije javnosti, a na scenu se u velikom stilu vraćaju 2009. godine, osvježivši svoj stil mnogim novim motivima i novim idejama.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA