Nikola Tesla: Vrijeme ne postoji

800

Pročitajte neke od citata vanvremenskog Nikole Tesle.

* Nikad ne vjeruj sjaju u očima žene! To je vjerovatno svjetlo što prodire kroz njenu šuplju glavu.

* Od svih “sila trenja”, ona koja najviše usporava ljudski napredak je neznanje, ono što Buda naziva “Najveće zlo u svijetu”.

* Čovjek je rođen da radi, da trpi i da se bori; ko tako ne čini, mora propasti.

* Onog dana kada nauka počne proučavati nefizičke pojave, u narednih deset godina napredovaće više nego u svim ranijim vijekovima svoje istorije.

* Ponosan sam što sam potekao iz zemljoradničkog viteškog naroda, koji je u neprestanoj ljutoj borbi za svoje ideale i evropsku kulturu zadužio Evropu i svuda zaslužio čast i poštovanje čitavog svijeta, naročito velike Amerike.

* Ostavimo budućnosti da kaže istinu, i izračuna svakoga prema njegovom radu i dostignućima. Sadašnjost je njihova, budućnost, za koju sam ozbiljno radio, je moja.

* Dar mentalne energije dolazi od Boga, vrhunskog bića i ako mi koncentrišemo naše misli o toj istini postajemo skladni sa ovom velikom moći.

* Naumio sam da sav svoj život posvetim radu i s’ tog razloga odrekao sam se ljubavi i društva dobre žene; a i više od toga.

* Vrijeme ne postoji.

* Ne žalim što su drugi pokrali moje ideje, ali žalim što nemaju svoje.

* Ja sam, kao što vidite i čujete, ostao Srbin i preko mora, gdje se ispitivanjima bavim. To isto treba da budete i vi i da svojim znanjem i radom podižete slavu srpstva u svijetu.

* …čudio sam se kako nešto što je tako malo može narasti do takve neizmjerne veličine.

* Da, istina je da ja uvijek preduzmem više nego što mogu da ostvarim.

* Elektricitet je za mene sve.

* Iz dana u dan sam se pitao šta je to elektricitet, ali nisam nalazio odgovor…. i još uvijek sebi postavljam to pitanje.

* Dan kada tačno saznamo šta je elektricitet biće najznačajniji datum u istoriji čovečanstva.

* Ako budem imao sreće da ostvarim barem neke od svojih ideja, to će biti dobročinstvo za cijelo čovečanstvo. Ako se te moje nade ispune, najslađa misao biće mi ta da je to djelo jednog Srbina.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA