Francuska: Vanredno stanje produženo do maja

523

Francuski Senat odobrio je danas velikom većinom glasova produžetak vanrednog stanja u trajanju od tri mjeseca, koje je uvedeno nakon terorističkih napada u Parizu u novembru u kojima je ubijeno 130 ljudi.

Gornji dom parlamenta, sa 316 glasova “za” i 28 glasova protiv, podržao je produžetak ove mjere do kraja maja, a Nacionalna skupština trebalo bi isto da učini sljedećeg utorka, prenio je AFP.

Zakonom o vanrednom stanju, koji datira iz 1955. a izmijenjen je u novembru, data su veća ovlašćenja policiji, ukinuta potreba za nalogom u slučaju pretresa, uvedena zabrana okupljanja, kao i kućni pritvor za osumnjičene.

Vanredno stanje je uvedeno izvršnim dekretom nakon terorističkih napada 13. novembra, a zatim ga je parlament produžio do 26. februara.

Poslanici treba da se izjasne i o kontroverznoj mjeri oduzimanja francuskog državljanstva, osobama sa dvojnim državljanstvom, koje su osuđene za terorizam.

Francuska Liga za ljudska prava ukazala je da mali broj pretresa koji su sprovedeni pod vanrednim stanjem na snazi od novembra doveo do istraga vezanih za terorizam.

Prema podacima objavljenim u utorak, sprovedeno je 3.336 pretresa, od kojih je samo 28 rezultiralo takvim istragama.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA