Evropski sud može poništiti dogovor Britanije i EU

576

Dogovor Britanije sa EU o novim uslovima članstva može poništiti Evropski sud pravde, uprkos podršci svih ostalih članica, izjavio je danas britanski ministar pravosuđa Majkl Gov.

Kancelarija britanskog premijera Dejvida Kamerona odbacila je tvrdnje Gova, navodeći da je dogovor nepovratna odluka prema međunarodnom pravu i da to Evropski sud mora uzeti u obzir.

Gov je blizak Kameronov prijatelj i politički saveznik, ali njihova se mišljenja razliku po pitanju ostanka ili izlaska Britanije iz EU.

Analitičari ističu da Gov nije popularan poput gradonačelnika Londona Borisa DŽonsona, koji je najistaknutiji član vladajuće Konzervativne partije i podržava izlazak Britanije iz članstva EU, ali njegova mišljenja kao ministra pravosuđa nose određenu težinu.

– Činjenica je da Evropski sud pravde nije obavezan prema dogovoru između Britanije i EU do izmjene evropskih Sporazuma, a mi ne znamo kada će to biti, naglasio je Gov.

Prema njegovim riječima, Kameron je u pravu kada kaže da je to dogovor između svih članica EU i da on time nikoga ne obmanjuje.

– Mislim da je važno da ljudi shvate da je Evropski sud pravde iznad svake članice i da će na kraju donijeti odluku na osnovu evropskih sporazuma, a dogovor Londona i Brisela nije u tim tekstovima, naglašava Gov.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA