Evroliga ucjenjuje klubove, FIBA prijeti reprezentacijama

524

Evroliga i FIBA definitivno ne mogu zajedno, a kako će izgledati evropska košarka na početku sljedeće sezone još je velika misterija.

Ono što je izvjesno jeste da nas očekuje “vrelo” ljeto, kada se bude lomilo kom se carstvu privoljeti.

Ipak, iako se tekuća sezona još nije ni primakla kraju, pritisci s obje strane postaju sve žešći. Kako piše španska “Marka”, čelnici Evrolige zatražili su od vlasnika A licence (Barselona, Real Madrid i Laboral kuća) da naredne sezone zabrane svojim igračima učešće u takozvanim “prozorima”, u kojima će reprezentacije igrati zvanične mečeve. Španski list, međutim, nije naveo da li su isti zahtjevi poslati i na adrese ostalih vlasnika A licence, i da li će se isti princip odnositi i na preostalih pet učesnika elitnog takmičenja u narednoj sezoni.

S druge strane, FIBA je zaprijetila reprezentaciji Španije isključenjem iz međunarodnih takmičenja ukoliko njeni evroligaški klubovi ne dozvole igračima da se odazovu na reprezentativne akcije tokom sezone.

U sličnoj situaciji kao klubovi i reprezentacija, nalazi se nacionalna španska liga. Podsjetimo, Endesa liga je prošle nedjelje odbila da potpiše predugovor sa FIBA Ligom šampiona, kojim bi se obavezali da će svi klubovi, osim učesnika Evrolige, igrati takmičenja pod okriljem FIBA.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA