EP pohvalio konstruktivnost Srbije u migrantskoj krizi

656

Poslanici Evropskog parlamenta raspravljali su o Rezoluciji o Srbiji, te pohvalili konstruktivan pristup Beograda migrantskoj krizi i poručili da bi prva pregovaračka poglavlja sa EU trebalo da budu otvorena u prvoj polovini godine.

Evropski komesar Јohanes Han rekao je u obraćanju poslanicima da bi poglavlja 23 i 24, koja se tiču osnovnih prava, trebalo da budu otvorena u prvoj polovini godine.
On vjeruje da će i nova vlada, poslije izbora, ostati posvećena reformskom pristupu i dijalogu sa samoproglašenim Kosovom.

– Srbija je preuzela važne korake na evropskom putu i veoma je posvećena regionalnoj saradnji i stabilnosti, reformi pravosuđa i javne uprave i normalizaciji odnosa sa Prištinom – rekao je Han.

On je naglasio da je impresioniran veoma pozitivnim i humanim načinom na koji se Srbija suočila sa migrantskom krizom, prenose beogradski mediji.
Han smatra važnim da Beograd nastavi konstruktivan pristup u normalizaciji odnosa sa Prištinom, paralelno sa procesom evropskih integracija.

Ministar spoljnih poslova Holandije Bert Kunders vjeruje da će ključna poglavlja 23 i 24 biti otvorena tokom predsjedavanja njegove zemlje, odnosno do kraja juna.

On je rekao da je Srbija pokazala konstruktivnu ulogu u migrantskoj krizi i da će EU nastaviti da podržava Srbiju u tom pogledu.

Poslanici Evropskog parlamenta će i sutra raspravljati o Rezoluciji o Srbiji čiji je autor izvjestilac za Srbiju Dejvid Mekalister.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA