EP danas glasa o Rezoluciji o Srbiji

529

Poslanici Evropskog parlamenta izjasniće se danas o Rezoluciji o Srbiji, u kojoj se poziva na što skorije otvaranje ključnih poglavlja 23 i 24 u pregovorima o članstvu sa EU, pozdravlja napredak u normalizaciji odnosa Beograda i Prištine i Srbija ohrabruje da nastavi ekonomske reforme.

U nacrtu rezolucije izvjestioca Dejvida Mekalistera vlasti u Beogradu i Prištini se pozivaju da u potpunosti i blagovremeno primjene do sada postignute sporazume, uz napomenu da je to jedan od uslova za pristupanje Srbije EU.

U dokumentu o kojem je EP na plenarnoj sjednici juče raspravljao, Srbija se poziva da nastavi sa sistematskim i ekonomskim reformama, obezbijedi da rad sudija, tužilaca i medija bude oslobođen političkog uticaja i pojača napore u borbi protiv organizovanog kriminala i korupcije.

Dokumentom se takođe ističe i značaj konstruktivnog pristupa srpske vlade regionalnoj saradnji i naglašava uloga Srbije u Berlinskom procesu, a Srbija se pohvaljuje i za konstruktivan pristup u rješavanju migrantske krize.

Evropski parlamentarci pozdravljaju usvajanje zakona o radu, smanjenje budžetskog deficita i poboljšanje poslovnog okruženja, a srpske vlasti se podstiču da poboljšaju investicionu klimu.

U rezoluciji se naglašava da sudstvo mora biti nezavisno od političkog uticaja i podvlači značaj organizacija civilnog sektora.

Tokom jučerašnje rasprave na plenarnoj sjednici, većina poslanika je podržala prijedlog rezolucije, uz ocjenu da je postignut ozbiljan napredak na evropskom putu i u normalizaciji odnosa sa Prištinom, da Srbija ima pozitivnu ulogu tokom migrantske krize, te da je potrebno nastaviti reforme, ojačati borbu protiv korupcije i organizovanog kriminala i omogućiti slobodne i nezavisne medije.

Glasanju o Rezoluciji o Srbiji prisustvovaće ministarka za evropske integracije Јadranka Јoksimović.
Јoksimović je prisustvovala i jučerašnjoj finalnoj debati, što su posebno pozdravili izvjestilac za Srbiju Dejvid Mekalister, ali i komesar za susjedstvo i politiku proširenja Јohanes Han.

Evropski parlament će se danas izjasniti i o rezoluciji o procesu evropskih integracija Kosova.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA