Duple plate

1129

Novac u Republici Srpskoj nestaje na sve strane i na razne načine. Ipak, iznova iznenadjuje domišljatost ovdašnjih mađioničara. Trikovi im propadaju tek slučajno kada načine grešku.

Iz Poreske uprave Republike Srpske procurili su, prije nekoliko mjeseci, mjesečni obračuni plata radnika zaposlenih u Javnoj ustanovi Centar zaštiti me. Iz tih mjesečnih obračuna koji prate uplate na račune radnika a prate uplate na račune radnika u posljednjih godinu dana vidljivo je da su pojedini radnici konstantno dobijali gotovo duple plate.
Javna ustanova Centar zaštiti me specijalna je škola za djecu ometenu u razvoju. U ustanovi radi osamdeset radnika, usluge Centra koristi 180 učenika.
Uvećane isplate na račune dobijalo je u posljednjih godinu dana dvadesetak radnika, neki od njh povećane isplate dobijali su u nekoliko navrata. U čemu je poenta. Dodatni novac, bilo da su svojevoljno pristajali na povećane isplate ili ne, radnici nisu zadržavali već su po nalogu direktora Centra razliku vraćali u računovodstvo Centra. Direktor Centra je Zorica Kuzmanović Vasilić. Izbor Igora Radojičića bivšeg šefa kadrovske službe SNSD-a. Nije poznata sudbina novca koji su radnici mjesecima vraćali u računovodstvo a za povrat novca nisu dobijali nikakvu priznanicu.

Mjesečni obračuni iz Poreske uprave

Porezi i doprinosi su uredno plaćeni na onaj iznos koji je radnicima uplaćivan kao plata.
Dokumentacija oličena u mjesečnim obračunima plata ali je lako uočljivo da su pojedini radnici mjesecima dobijali drastično različite plate.
Radnik M je, piše u podacima Poreske uprave, mjesecima dobijao platu nešto manju od 500 KM da bi jedna mjesečna plata istog radnika bila veća od 800 maraka.
Radnik J je takodje mjesecima primao platu oko 500 maraka da bi jedna plata bila veća od hiljadu maraka.
Radnik O je mjesecima primao sličnu platu u iznosu od oko 1100 maraka da bi jedna plata bila gotovo 1800.
Radnik T je primao standardnu platu od oko hiljadu maraka da bi jedna uplata bila drastično povećana na 2360 KM. Još je sličnih primjera. Niko od radnika nije se pobunio protiv ovakvog načina, prvo uplate plate, zatim podizanja novca u banci i zatim vraćanja viška novca u računovodstvo Centra.
Pitanje je postavio samo jedan radnik kojem je pojašnjeno da je u spornom mjesecu mjenjao kolegu i da je zato dobio drastično veću platu. Na primjedbu radnika da to nije istina rečeno mu je da je došlo do greške a da novac u svakom slučaju vrati u računovodstvo.
Zanimljivo o svim dešavanjima u Centru obaviješten je Školski odbor. Školski odbor je rekao da se radi o greškama prilikom isplata plata.

unnamed

Ministar obaviješten tvrdi da ne zna ništa

O svemu su savjesni radnici Centra obavijestili ministarstvo prosvjete. Svi dokumenti u ministarstvu su zaprimljeni 25 avgusta ove godine. Obaviješten je i kabinet predsjednika Vlade. Ministar prosvjete Republike Srpske je na posljednjem zasjedanju Narodne skupštine na konkretno poslaničko pitanje o ovim uplatama u Centru rekao da jeste nešto čuo ali da se koliko je on upoznat radi o grešci.
Nije poznata ukupna suma novca koji je na ovaj način isplaćen radnicima i vraćen u računovodstvo Centra jer je nepoznato koliko ovakva praksa traje.
Kada je ova priča počela da napušta Centar zaštiti me direktor je redom pozivao sve radnike aktere priče i od njh zahtjevao da potpišu da su za sporne uplate mijenjali kolege.
Zakon je jasan i kaže da se norma jednog radnika maksimalno može prebaciti 30 procenata.
Iako ministar Dane Malešević tvrdi da nije upoznat to nije istina jer su mu pisali radnici koji su upozorili na ovakva dešavanja. Pitanje mu je, zvanično, u Narodnoj skupštini postavio poslanik Davor Šešić.

Radnici priznali, uplašeni ne žele javno da govore

U medjuvremenu su se pojavili radnici koji žele da svjedoče o aktivnostima oko duplih uplata u Centru zaštiti me.
U medjuvremenu je zasijedao i Sindikat ove ustanove. Na toj sjednici kojoj je dijelom prisustvovao i direktor Zorica Kuzmanović Vasilić raspravljana je „Informacija o dogadjanjima u Centru objavljenim na BN televiziji 30.10.2015 godine.“

Zanimljivo je to da je na sjednici Sindikata direktorica ove ustanove rekla da je neko optužuje i da će tužiti za klevetu. Na istoj sjednici dva radnika su potvrdila da se nalaze na spisku kojima je uplaćivana uvećana plata bez njihove saglasnosti i da su uvećani iznos morali vratiti u računovodstvo.
Prema zaključku sindikata vidljivo je da Centar Zaštiti me kontrolisala inspekcija.

Ni iz Centra Zaštiti me ni iz Ministarstva prosvjete nisu odgovorili na poslata pitanja u vezi sa duplim platama i nestanku novca iz budžeta.

***ZABRANJENO JE PREUZIMANJE CIJELOG TEKSTA BEZ DOZVOLE REDAKCIJE. TEKST SE
MOŽE PREUZETI DJELIMIČNO, UZ NAVOĐENJE IZVORA SA LINKOM NA SAJT SRPSKACAFE.
SVAKO DRUGO PREUZIMANJE SMATRAĆE SE ZLOUPOTREBOM I PODLIJEŽE POKRETANJU 
TUŽBE.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA