Dodik: Banka Srpske će opstati, depoziti neće biti izgubljeni

576

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik rekao je danas da će Banka Srpske opstati i da depoziti neće biti izgubljeni.
– Ako ne riješimo problem dokapitalizacije sa nekim domaćim ili stranim ulagačem, onda imamo drugu, pa čak i treću varijantu, ali nijedna ne podrazumijeva likvidaciju banke ili gubitak depozita – rekao je Dodik na konferenciji za novinare u Banjaluci.

Prema njegovim riječima, o dokapitalizaciji se još pregovara, dok druge dvije opcije podrazumijevaju rekonstruisanje same banke, što nije lak posao i podrazumijeva mnogo usaglašavanja.

Govoreći o Balkan investment banci, a kasnije o Banci Srpske, Dodik je rekao da je u uslovima globalne ekonomske krize, bilo veoma važno očuvati povjerenje u bankarski sistem.

– To je opredijelilo vlasti Republike Srpske da u periodu kada je Balkan investment banka došla u probleme, preuzme vlasništvo nad bankom i uloži određeni novac za likvidnost banke – objasnio je Dodik.

Dodik je napomenuo da niko ne bježi od toga da se ispitaju svi problemi u prošlosti banke, koji su stvar pravosuđa.

Odgovarajući na novinarsko pitanje da li direktor Agencije za bankarstvo Slavica Injac ima njegovo povjerenje, Dodik je rekao da je ona odličan direktor Agencije.

– Slavica Injac je svojom stručnošću pokazala da Agencija za bankarstvo, koja je bila napadnuta od međunardnog faktora koji je želio centralizaciju na nivou BiH, treba da ostane i jeste ostala u Republici Srpskoj – poručio je Dodik.

On je dodao da Injac nije kriva što je došlo do poremećaja koji su zahvatili čitav svijet, pa i neke od banaka u Srpskoj.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA