“Dani kulture Irana” u Banjaluci

821

U Banjaluci je večeras otvorena manifestacija “Dani kulture Irana”, u okviru koje je održan koncert iranske izvorne muzičke grupe “Falak al–aflak”, dok će u naredna dva dana biti održana izložba likovnih radova, kaligrafije i fotografija “Teheran danas”.

Ministar prosvjete i kulture Republike Srpske Dane Malešević rekao je da je ova manifestacija značajna za Republiku Srpsku u međudržavnoj razmjeni, ali i zato da se njeni građani upoznaju sa iranskom kulturom i načinom života u toj zemlji.

Konzul za kulturu u Ambasadi Irana u BiH Ali Ameri rekao je da je kultura razumljiva za sve ljude svijeta i da ima samo jedan jezik.

– LJubitelji umjetnosti imaće priliku da pogledaju kaligrafska ostvarenja, fotografije našeg glavnog grada, umjetničkih slika, kao i iranske rukotvorine – rekao je Ameri.

On je dodao da će posjetioci moži da uživaju i u muzici tradicionalne iranske provincije Lorestan, koja je po prirodnim ljepotama slična Republici Srpskoj.

Manifestaciju “Dani kulture Irana”, koja se održava u Kulturnom centru Banski dvor do 6. februara, organizovala je Ambasada Islamske Republike Iran u BiH, a osim Banjaluke, održava se i u Sarajevu i Mostaru.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA