Dačić: Srbija nema namjeru da se priključi sankcijama Rusiji

696

Srbija nema namjeru da se priključuje sankcijama Rusiji i želimo i nadamo se da će one što prije biti ukinute, izjavio je danas ministar spoljnih poslova Ivica Dačić u Skupštini Srbije, gde je „branio“ predloženi zakon o međunarodnim mjerama ograničavanja.

On je rekao da sankcije nisu način za rješavanje političkih problema.

– U interesu je da budemo član EU, ali i da vodimo računa o našim interesima. Ne možete u isto vreme da tražite od nekih zemalja da nas podržavaju u borbi u Unesko, a da se pridružujemo sankcijama Rusiji – rekao je Dačić, pošto se tokom rasprave o predloženom zakonu pokrenulo pitanje zašto taj zakon ne predviđa sprovođenje međunarodnih mera ograničavanja na osnovu akata donetih od strane EU.

Dačić je pojasnio da je zakonodavac bio stava da ne mogu da se sprovode obaveze koje proizilaze iz članstva u organizacijama u kojima nismo član.

– Ne želimo da izbjegnemo EU, već je reč o tome da morate da primjenjujete obaveze onih organizacije gde ste članovi. Kada je reč o EU, mi nismo član i sami se opredeljujemo šta ćemo, a šta nećemo da primenjujemo. U UN uopšte nije bitno da li ste glasali za ili protiv, odluku morate da primenjujete – objasnio je šef srpske diplomatije.

Srbija ima obavezu da do prijema u članstvo EU uskladi svoju spoljnu, bezbjednosnu i odbrambenu politiku sa politikom EU, naveo je Dačić i napomenuo da ne znači da se zakon donosi imajući u vidu neke konkretne teme.

Poslanici SDS-a su tokom skupštinske rasprave upitali zašto se zakonom ne propisuje i postupak sprovođenja međunarodnih mjera ograničavanja na osnovu pravnih akata donijetih od strane EU.

– Molim vas da mi ne odgovarate da sam za to da Srbija uvede sankcije Rusiji, jer nisam. Naša stranka se jasno opredjelila protiv uvođenja sankcija Rusiji – rekao je zamenik šefa poslanika te stranke Aleksandar Senić.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA