Cirkus u Inspektoratu Republike Srpske: Delić vraćen u fotelju, ali bez ovlaštenja

1659

Živan Delić, nekadašnji direktor Inspektorata RS, koga je Vlada RS 4. decembra 2012. godine razriješila dužnosti jer je dan ranije, vozeći službeni automobil u pijanom stanju, usmrtio pješaka u Bijeljini, presudom banjalučkog Okružnog suda ponovo je vraćen u direktorsku fotelju!

Odlično obaviješteni izvori Pressa otkrivaju da Delićev povratak na poziciju s koje je prije nešto više od tri godine naglavce izbačen, nije blagonaklono dočekan u Vladi RS, koja je na osnovu pomenute presude prije sedam dana izdala rješenje o vraćanju problematičnog direktora na staro radno mjesto. Naime, naš list je došao u posjed i zaključka Vlade RS koji je donesen istog dana kada i rješenje o Delićevom vraćanju na poziciju direktora Inspektorata RS, a kojim se novom-starom direktoru oduzimaju važna ovlašćenja, piše Press.

“Direktor Republičke uprave za inspekcijske poslove, do usvajanja izvještaja o radu za 2015. godinu i plana rada Republičke uprave za inspekcijske poslove za 2016. godinu, neće vršiti bilo kakve organizacione promjene i prijem radnika bez prethodne saglasnosti Vlade RS”, navodi se u zaključku koji je 19. februara potpisala premijerka Željka Cvijanović.

Strah zbog rejtinga
Izvori Pressa tvrde da Delićev trijumfalni povratak na čelo republičkog inspektorata nije oduševio ni njegove stranačke kolege iz Socijalističke partije, koji, prema riječima naših sagovornika, strahuju da bi Delićev direktorski povratak, s obzirom na negativni imidž koji je zaradio u javnosti, mogao loše uticati na rejting stranke u izbornoj godini.

– Na mjestu vršioca dužnosti direktora Inspektorata RS nalazi se Predrag Tomić, takođe kadar SP-a, koji je svoj posao obavljao bez ikakvih skandala. S obzirom na to da je prilikom raspodjele direktorskih funkcija u vladajućoj koaliciji pozicija čelnog čovjeka republičkog inspektorata pripala socijalistima, a da Delićev direktorski mandat ističe 1. septembra ove godine, ne postoji ni teoretska šansa da SP podrži Delića za novu kandidaturu. Štaviše, prilično je izvjesno da će vrh ove stranke, u dogovoru s Vladom RS, pokušati da pronađe način kako bi kompromitovanog direktora nekako uklonili s te pozicije.

I pored brojnih pokušaja, novinari juče nisu uspjeli da stupe u kontakt sa Delićem.

Novčana kazna

Podsjećamo, direktor Inspektorata RS Živan Delić je 3. decembra 2012, oko 22.30 časova, u Ulici Stefana Dečanskog u Bijeljini službenim automobilom “pasat” skrivio saobraćajnu nesreću u kojoj je poginula pedesetjednogodišnja Fatima Ibišević. Utvrđeno je da je Delić bio u alkoholisanom stanju kada je u blizini pješačkog prelaza automobilom udario ženu koja je prelazila ulicu. Ustanovljeno je i to da je prije tragedije direktor Inspektorata RS cijeli dan proveo s društvom u restoranu benzinske pumpe “Monako”, na ulazu u Bijeljinu, gdje je proslavljao godišnjicu braka. Nakon svega, Delić je postigao sporazum o priznanju krivice s Okružnim tužilaštvom u Bijeljini na osnovu kojeg mu je izrečena zatvorska kazna u trajanju od šest mjeseci, koju je zamijenio novčanom kaznom.

Tomić bez komentara
Vršilac dužnosti direktora Inspektorata RS Predrag Tomić juče za naš list nije želio da komentariše rješenje Vlade RS, kojim se nalaže povratak Živana Delića u fotelju prvog čovjeka ove institucije. Tomić, takođe, nije želio da otkrije da li će se u septembru kandidovati za direktora nakon što istekne mandat “povratnika” Delića.
– Moje je da ispoštujem rješenje koje je Vlada RS donijela, a o ostalom ne bih da komentarišem – kratko je poručio Tomić.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA