CIK konačno raspisao konkurs za člana kojem je istekao mandat

569

Centralna izborna komisija (CIK) BiH raspisala je javni konkurs za izbor člana iz reda ostalih, 15 mjeseci nakon što je mandat istekao Ireni Hadžiabdić.

Punih 15 mjeseci CIK BiH je djelovala nezakonito, kršeći Izborni zakon BiH, pogotovo u slučajevima kada su donosene pojedine odluke preglasavanjem četiri naprema tri (4:3), u kojem je učestvovala i Hadžiabdićeva.

U međuvremenu su pravni eksperti upozorili na moguće posljedice i pravni haos u slučaju da se postavi pitanje legalnosti odluka donesenih nakon novembra 2014. godine, dakle u periodu u kojem je Hadžiabdićeva djelovala van mandata.

Naime, prema članu 2.15, stav 4. Izbornog zakona BiH, ukoliko članu CIK-a mandat ističe u izbornom periodu, mandat mu se produžava samo do isteka izbornog perioda, odnosno do potvrđivanja rezultata izbora. Budući da izborni period traje šest mjeseci, te da je i 2014. godine, kada su održani posljednji opšti izbori, trajao od maja do novembra, jasno je da je Hadžiabdićevoj mandat mogao da bude produžen samo do novembra. Od tog datuma, naime, CIK BiH grubo krši Izborni zakon, a Hadžiabdićeva djeluje kao nelegalni član.

Inače, konkurs za člana CIK-a raspisan je 8. februara, a objavljen je juče u pojedinim dnevnim novinama BiH, te će u narednom periodu konkursna komisija odabrati najboljeg kandidata za popunu ove pozicije.

Maksida Pirić, portparol CIK BiH, poručila je da to nije pitanje za CIK, već za komisiju, odnosno predsjedavajuću Borjanu Krišto. Ipak, zbog jučerašnje sjednice Predstavničkog doma parlamenta BiH, kojom je Krišto predsjedavala, bilo je nemoguće stupiti u kontakt s njom.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA