Cerar: Slovenija na izbjeglice potrošila 33 miliona evra

551

Slovenački premijer Miro Cerar objavio je danas da je Slovenija za privremeni smještaj i snabdijevanje blizu 480.000 izbjeglica i migranata u tranzitu, kao njihov prevoz od hrvatske do austrijske granice, do sada potrošila nešto manje od 33 miliona evra.

HINA prenosi da je Cerar to naveo u današnjem obraćanju slovenačkom parlamentu i istakao da je Ljubljana dobila i znatna evropska sredstva i donacije.

On je odbio tvrdnje opozicije da su stvarni troškovi mnogo veći i da se podaci koje iznosi ne slažu s onima koje je prošle godine na početku migrantske krize najavljivalo tamošnje Ministarstvo finansija.

– Od ukupnih troškova koje je imao slovenački budžet za migrante dobar dio je pokriven iz donacija, kao i sredstvima koje je odobrila Evropska komisija, koja je dala prilog od 10,2 miliona evra, UNHCR je dao 3,6 miliona evra, Evropska banka za obnovu i razvoj 1,5 miliona, a sredstva su dobijena i od firmi i privatnih donatora kao i na temelju bilateralnih ugovora s drugim državama – rekao je Cerar, odgovarajući na pitanja opozicije koja ga optužuje da skriva prave podatke o troškovima i tvrdi da rijeku migranata treba zaustaviti.

Vinko Gorenak, parlamentarni zastupnik Slovenačke demokratske stranke bivšeg premijera Јaneza Јanše i nekadašnji ministar unutrašnjih poslova, tvrdi da je “pravi podatak da Sloveniju svaki migrant košta više od 800 evra, a mjesečni troškovi jedne osobe koja čeka na odluku hoće li joj u Sloveniji biti odobren azil su zapravo 1.350 evra”.

Cerar je rekao da je riječ o netačnim i naduvanim podacima.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA