Brod: Za prvu sanaciju vodovodne mreže 1.150.000 KM

899

Predstavnici opštine Brod i preduzeća “Higra” iz Bijeljine potpisali su danas Ugovor o realizaciji prve faze projekta “Rekonstrukcije i revitalizacije vodovodne i kanalizacione mreže”, u vrijednosti 1.150.000 KM.
Rok za završetak prve faze ovog projekta je 10 mjeseci.

Projekat koji je pokrenut 2013. godine sastoji se od tri faze – prva faza podrazumijeva iskop dva bunara i zamjenu dijela vodovodnih cijevi na seoskom području, druga faza obuhvata zamjenu azbestnih vodovodnih cijevi na gradskom i seoskom području, a treća faza rekonstrukciju, sanaciju i osavremenjivanje kolektora otpadnih voda, te proširenja dijela kanalizacije na gradskom području.

– Projekat podrazumijeva rekonstrukciju i proširenje vodovodne mreže, a odnosi se na izgradnju tri dionice cjevovoda ukupne dužine oko 7,5 kilometara, zamjenu oko 50 zatvarača u gradskom u prigradskom dijelu, te izgradnju jednog bunara sa kompletnom mehaničkom, elektro i hlornom opremom – rekao je direktor “Higre” Dragan Sarić.

Sarić je naveo da se, pored opštine Brod, ovaj projekat provodi u još 23 opštine u Republici Srpskoj.

Finansijska sredstva za realizaciju projekta, obezbijeđena su dijelom iz kreditnih sredstava, a dijelom iz sredstava donatora.

Kompletan projekat se finansira prema ključu učešća opštine sa 50 odsto, dok Vlada Republike Srpske obezbjeđuje bespovratna sredstva u visini od 35 odsto, a ostalo su sredstva Evropske-investicione banke.

Procijenjena vrijednost realizacije sve tri faze iznosi oko 9,5 miliona KM.

Načelnik opštine Brod Ilija Jovičić rekao je da je ovaj projekat od velikog značaja za stanovništvo Broda, jer će njim praktično biti eliminisan problem neredovnog snabdijevanja vodom stanovništva na seoskom području, te uveliko riješen problem gubitaka na gradskoj vodovodnoj mreži.

– Ovo je velika pobjeda za opštinu Brod, i predstavlja rezultat gotovo trogodišnjeg napornog rada velikog broja stručnjaka iz opštine Brod – naveo je Jovičić.

U drugoj polovini godine očekuje se raspisivanje tendera i izbor izvođača za drugu fazu projekta “Rekonstrukcije i revitalizacije vodovodne i kanalizacione mreže”.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA