Britanija šalje 1.600 vojnika u Jordan da se pripreme za mogući okršaj NATO i Rusije?

862
Britanske trupe će se uvježbavati u Jordanu, a gledati ka Evropi

U jeku obračuna koalicije, na čelu sa SAD, sa teroristma “Islamske države”, Velika Britanija šalje 1.600 vojnika na trening na Bliski istok. Cilj, međutim, nije uvježbavanje za borbu protiv džihadista, već za sukob na – istoku Evrope.

Prema pisanju dnevnika “Telegraf”, Britanci će, prvi put poslije više od 10 godina, uprkos rezovima u vojnom budžetu, u Jordanu uvježbavati invaziju iračkog tipa. Cilj ratnih igara na tlu bliskoistočnog saveznika je da se osigura učešće Britanske armije u svjetskim sukobima.

Ova vježba nazvana “Šamalska oluja”, prema imenu vjetra koji sa sjeverozapada duva preko teritorije Iraka i Kuvajta, ipak nije trening za aktuelne bliskoistične okršaje. Njen cilj je, tvrde izvori ovog dnevnika, priprema za slanje Britanaca u istočnu Evropu, ako dođe do sukoba NATO i Rusije.

– Nije ovo vježba protiv “Islamske države”, već priprema da se pridružimo SAD, prije u Ukrajini, nego u Siriji – navode vojni izvori “Telegrafa”.

U planu je uvježbavanje taktika za ulazak na bojište, koje obuhvataju spuštanje u neprijateljsko okruženje, postavljanje poljske bolnice, suočenje sa biološkim i hemijskim oružjem. Posebna grupa biće zadužena isključivo za obezbjeđenje.

– Godišnja vježba u Jordanu suočava britansku armiju sa izazovnim okruženjem u kome se obezbjeđuje borbena gotovost za raspoređivanje i podršku za oko 30.000 pripadnika oružanih snaga, bilo gdje u svijetu. Vježba će testirati ključne momente, kao što je priprema opremljene poljske bolnice, rukovanje posljednjom generacijom eksploziva – rekao je portparol britanske armije.

Jordan, ključni saveznik Zapada u borbi protiv “Islamske države”, u kome je trenutno utočište našao veliki broj izbjeglica iz Sirije, strahuje od rastućeg uticaja džihadista. Britanci su, međutim, u zemlju svog saveznika već uputili više od 300 vojnih vozila, gdje će logistika, medicinsko osoblje, obavještajci i eksperti za eksplozive upotpuniti masovnu britansku vojnu vježbu, za sasvim drugi dio svijeta.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA