Britanci već trpe, ko to neće iz EU?

689

Većina britanskih poslovnih lidera podržava dogovor premijera Dejvida Kamerona sa zvaničnicima Evropske unije (EU) o ostanku zemlje u 28-članom bloku.

Međutim, prema blic anketama koje su odvojeno sproveli britanski Institut direktora i Federacija industrijskih poslodavaca (EEF), bez obzira na to kako se bude glasalo, interesi britanske privrede već trpe posljedice neizvijesnosti, prenosi britanski list “Gardijan”.

Šest od 10 menadžera je reklo da podržava plan dogovoren u Briselu, navodi se u blic anketi koju je organizovao Institut direktora, a sličan rezultat je pokazalo i istraživanje EEF-a.

Iako se većina izjasnila za opciju ostanka u EU, 31 odsto članova Instituta direktora izjavilo je da želi da Britanija napustiti uniju, a 9,0 procenata je navelo da mora još da razmisli o tome.

S druge strane, anketa EEF-a je pokazala da samo 5,0 članova podržava “Bregzit”, dok je četvrtina neodlučna.

Istraživanje je objavljeno, pošto su desetine vodećih poslovnih čelnika najavili potpisivanje o objavu pisma upozorenja o tome da bi napuštanje EU odgodilo ulaganja u Veliku Britaniju i ugrozilo radna mjesta, prema televiziji Skaj njuz.

Generalni direktor Instituta direktora, Simon Voker, izjavio je da je većina članova njegove organizacije imala svoj stav i prije nego što je premijer Kameron postigao sporazum sa evropskim partnerima u Briselu. Ali, zabrinut je zbog toga što četiri od 10 kompanija o ovoj temi nije razgovaralo u sali za sastanke, prenosi Gardijan.

Podsjetimo, uslijed nestabilnosti u vezi sa mogućim izlaskom Velike Britanije iz Evropske unije britanska funta oštro je pala, za 1,4 odsto prema dolaru, na 1,42 dolara.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA