Bolji dani za mrkog medvjeda u Republici Srpskoj

2054

U Banjaluci je održana radionica o izradi plana upravljanja populacijom medvjeda, na kojoj su stručnjaci za velike zvijeri, predstavnici vlasti, nevladinog sektora, lovstva, šumarstva, inspektori i međunarodni stručnjaci postavili temelje dugoročnoj zaštiti ove vrste u Republici Srpskoj.

Jasmin Pašić iz Centra za životnu sredinu rekao je da je nakon slučaja odstrijeljene ženke medvjeda u banjalučkom naselju Lazarevo organizovana ova radionica, u saradnji sa Ministarstvom poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Srpske i njemačkom fondacijom “Evronatur”.

On je istakao da se na dvodnevnoj radionici, koja je juče završena, došlo do bitnih zaključaka i definisanja daljih koraka ka izradi dokumenta kojim bi se efikasno upravljalo populacijom medvjeda u Republici Srpskoj.

Predstavnik fondacije “Evronatur” Tis Gerc /Thies Geertz/ istakao je da je veoma srećan da je nakon što je odstrijeljena ženka medvjeda, Ministarstvo reagovalo pozitivno na ideju kreiranja plana upravljanja medvjedom, saopšteno je iz Centra za životnu sredinu.

Predstavnik Savjeta Evrope Ari Truvborst /Arie Trouwborst/ rekao je da je BiH potpisnik Bernske konvencije, međunarodnog ugovora sa ciljem zaštite divljih životinja i staništa.

“Mrki medvjed je jedna od vrsta koja je zaštićena konvencijom. Kao takva, BiH ima obavezu da prati brojnost populacije mrkog medvjeda, pažljivo reguliše odstrel i generalno, osigura zdravu populaciju mrkog medvjeda. Plan upravljanja mrkim medvjedom je najbolji način da se sprovedu ove obaveze. Iz tog razloga, odluka o izradi ovakvog plana u Republici Srpskoj je veoma bitan korak”, rekao je on.

U saopštenju Centra za životnu sredinu navodi se da je ova radionica prvi korak ka zaštiti medvjeda i drugih velikih zvijeri u Srpskoj i BiH, i da će Centar nastaviti aktivnosti zajedno sa Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Srpske, a kasnije i sa širim krugom stručnjaka, radi očuvanja populacije medvjeda.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA