Bivši agent MI6: Moskva i Asad blizu pobjede u Siriji

1901

Zahvaljujući ruskoj podršci, vojska Bašara el Asada našla se blizu pobjede u Siriji, piše u članku za Hafington post bivši saradnik britanske obavještajne službe MI6 Alister Kuk.

Zahvaljujući ruskoj podršci, vojska Bašara el Asada našla se blizu pobjede u Siriji, piše u članku za Hafington post bivši saradnik britanske obavještajne službe MI6 Alister Kuk.

Početkom februara sirijska vojska je presjekla glavne kanale snabdijevanja militanata na sjeveru Alepa koji vode iz Turske. Nastavljajući ofanzivu, snage Bašara el Asada će uskoro opkoliti teroriste u Alepu. Ako se sirijska vojska ujedini sa Kurdima, skoro sve snage Nusra fronta i DAEŠ-a naći će se u “kotlu“.

Na granici sa Turskom ostaće samo jedan koridor koji kontroliše DAEŠ koji mogu prekinuti sirijski Kurdi koji se nalaze istočno od Eufrata. Iako je Ankara izjavila da im neće dozvoliti da pređu zapadnu obalu rijeke, sami Kurdi ne isključuju ovakav razvoj situacije, piše bivši britanski obavještajac Alister Kuk.

Moskva je dala na znanje da namjerava da prekine sve kanale između Turske i Sirije koje kontrolišu teroristi. Ministarstvo odbrane Rusije je prije neki dan izjavilo da ima dokaze da je Turska izvršila invaziju na teritoriju Sirije. Autor članka ne isključuje da je to bilo upozorenje ruske strane Ankari. Kako god, ako Turska zaista počne vojne akcije u Siriji, NATO će je samo na riječima podržati, dok će Rusija imati očiglednu prijednost u vazduhu, piše Kuk.

– Ako se direktno govori, situacija u Siriji, po svemu sudeći, ne razvija se prema “pukotini“, kako su izjavljivali mnogi zapadni političari, već u stranu očiglednog vojnog završetka“, naglasio je autor članka. Pregovarački sto, po njegovim riječima, nalazi se, ne u Ženevi, već “na bojnim poljima u Idlibu i Alepu.

Na kraju Sirija može postati jaka regionalna država, dok će Rusija i Iran biti pobjednici, smatra Kuk. Zapadnim zemljama koje su navikle na neodređene završetke sopstvenih vojnih intervencija neće biti lako da to prihvate, zaključio je autor.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA