Naučnici preporučuju : Bijeli luk na prazan stomak

1180

Naučnici su potvrdili da konzumiranje bijeloga luka na prazan želudac povećava njegovu efikasnost u smislu prirodnog antibiotika, jer su bakterije otkrivene i ne mogu se obraniti od “strašnog bijelog luka”. Djelovanje je još i jače ukoliko se luk pojede na prazan želudac!

Bijeli luk sadrži oko 400 aktivnih sastojaka, bogat je vitaminima i mineralima kao što su adenozin, alicin, aminokiseline, biljna vlakna, biljne masti, vitamin A, vitamin B1 i B2, vitamin C, željezo, enzimi, eterična ulja, jod, kalijum, kalcijum, selen, sumpor i fosfor. Redovnom upotrebom bijelog luka potiče prokrvljenost i olakšava protok krvi, snižava povišeni krvni pritisak i masnoće u krvi, kao i bolesti srca. Takođe, odličan je antioksidans.

U istoriji medicine, antibakterijska i antivirusna svojstva bijelog luka itekako su poznata. Njegovi sastojci podvrgnuti su brojnim istraživanjima koja su masovno dokazala njihovo djelovanje na infekcije uzrokovane bakterijama i virusima. Istraživanja potvrđuju i da bijeli luk ima značajna antikancerogena svojstva. Redovno konzumiranje većih količina smanjuje rizik od pojave mnogih vrsta raka, posebno raka rektuma i bubrega.

Moguće je konzumiranje bijelog luka u sirovom obliku bez imalo neugodnog mirisa. Potrebno je pronaći domaći sitniji bijeli luk. Ugrubo rukama ogulite cijelu lukovicu na češnjeve ili režnjeve. Izdvojite 2-3 sitna češnjai stavite ih u malo vode da odstoje desetak minuta. Nakon toga, izvadite ih iz vode i jednostavno prstima ogulite kožicu koja će se lako skinuti s mokrog i natopljenog češnja. Nemojte koristiti nož jer je bitno da ne oštetite niti zarežete češanj.

On mora ostati cijeli i netaknut što je ključ za korištenje bijelog luka bez mirisa. Kada ste ogulili režnjeve popijte ih s čašom vode cijele baš kao što pijete tablete. Uradite to na prazan stomak najbolje barem 45 minuta prije jela.

– See more at: http://www.avaz.ba/clanak/220412/evo-sta-bijeli-luk-radi-kada-ga-pojedete-na-prazan-stomak#sthash.Ft6KTJxK.dpuf

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA