Biće izgradjena 252 stana za izbjegla i raseljena lica

673
Davor Čordaš

Ministar za izbjeglice i raseljena lica Davor Čordaš je održao sastanak sa gradonačelnicima i načelnicima devet gradova i opština Srpske na kojem je bilo riječi o aktivnosti na realizaciji regionalnog stambenog programa i stambenog zbrinjavanja izbjeglih i raseljenih lica.

U devet gradova i opština Srpske biće izgradjena 252 stana za izbjegla i raseljena lica. Prvi korak oko formiranja komisije za izbor onih koji ostvaruju uslove je i dogovoren na sastanku ministara i prvih ljudi nekoliko lokalnih zajednica. Gradovi, ali i opštine su zadovoljni jer će kako se nadaju do kraja 2017. godine biti smještene mnoge porodice koje nemaju rješeno stalno stambeno pitanje.

– Grad Banjaluka je dobio 48 stambenih jedinica u tri više porodične stambene zgrade i već imamo lokaciju i već imamo gradjevinsku dozvolu, riječ je o Kuljanima. Podneseno je 1614 zahtjeva za stambeno zbrinjavanje dakle kategorija izbjeglih i raseljenih lica, rekla je Zamjenik gradonačelnika Grada Banjaluka Jasna Brkić.

– U gradu Prijedoru je jedna zgrada sa pedeset stambenih jedinica . Inače je podneseno 220 prijava, zahtjevi su podneseni prije tri godine a sada će prvostepena komisija izvršiti reviziju jer su moguće promjene podataka u poslednje tri godine za mnoge korisnike, kazao je Zamjenik gradonačelnika Grada Prijedora Milenko Djaković.

Na teritoriji Bosne i Hecegovine će biti izgradjeno 438 stanova, a ukupna vrijednost projekta je preko 14 miliona evra. U pitanju su donatorska sredstva i prema riječima resornog ministra ovo je velika investicija u Srpsku.

– Riječ je o donatorskoj konferenciji, o donatorskim sredstvima i praktično možemo reći da je to jedna investicija u Srpsku. Ne znam tačno koliko će biti na prostoru Republike Srpske, ali ukupno za program cijeli BH3 je 14 miliona i 300 tisuća evra, a kod nas oko 60 do 70 odsto sredstava očekujemo da će se implementirati, istakao je Ministar za izbjeglice i raseljena lica Republike Srpske Davor Čordaš.

Realizacija kompletnog regionalnog programa za 4 zemlje regiona se odvija kroz podprojkte. Prva dva su realizovana, a sastanak se odnosio i na pripremu aktivnosti za treći BH3 podprojekat.

Autor: Jelena Bojanić

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA