Beč odbacuje kritike Brisela

562

Austrijski ministar unutrašnjih poslova Johana Mikl-Lajtner odbacila je danas kritike EU zbog uvođenja ograničenja na broj dnevnih zahtjeva za azil.

Lajtnerova je istakla da je pismo žalbe, koje joj je uputio evropski komesar za migracije Dimitris Avramopulos, “stiglo na pogrešnu adresu”.

“Trebalo bi da je opštepoznato da Austrija nije spoljna granica EU i stoga ne može biti prva bezbjedna zemlja za migrante. Ukoliko bi se svi pridržavali navoda iz Avramopulosovog pisma, onda Austrija s tim ne bi imala problema. Ali, jasno je da je pismo poslato na pogrešnu adresu”, kazala je Mikl-Lajtnerova austrijskoj novinskoj agenciji “APA”.

Ona je istakla da bi pritužbe trebalo poslati na bezbjedne zemlje kroz koje migranti prolaze na putu ka Austriji. APA ističe da je Mikl-Lajtnerova time sugerisala na Grčku, koja je glavna ulazna tačka za migrante.

Austrija je prošle godine primila 90.000 azilanata.

Austrija od juče dozvoljava ulazak najviše 80 migranata koji žele azil u ovoj zemlji, odnosno 3.200 migranata koji traže utočište u nekoj drugoj državi.

Zvaničnici EU kritikovali su odluku Austrije da samoinicijativno ograniči broj migranata koji mogu da uđu u zemlju, s napomenom da je to protivno evropskim i međunarodnim zakonima.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA