Banjaluka: Mjesečne karte će ići u paketu sa pojedinačnim

854

Nova cijena pojedinačnih autobuskih karata počela se danas primjenjivati, ali većina putnika koji koriste mjesečnu kartu smatra da je i ona trebalo da pojeftini, a ne ostane ista, što je, kako kažu, sramotno, a one će ići u paketu sa pojedinačnom tek u narednoj korekciji cijena, što je predviđeno novim aneksom ugovora.

Cijena pojedinačne karte od danas iznosi 1,40 KM umjesto 1,60 KM u gradskom prevozu, a  za 20 feninga pojeftinile su i karte u prigradskom prevozu. Cijena radničke mjesečne karte je ostala ista- 36,50.

– Mjesečna karta je trebalo ići u pekatu sa pojedinačnom, odnosno ako se cijene jedne snize, trebalo je i druge – komentarisali su putnici.

To će biti moguće novim aneksom ugovora koji su potpisali predstavnici prevoznika i Gradske uprave, gdje je definisan  mehanizam za korekcije cijene svih vrsta karata na način da, ukoliko dođe do promjene cijene goriva za minimalno  15 odsto, u roku od tri dana se mora utvrditi korekcija cijena karata, pa tako i mjesečnih, i na istu zatražiti saglasnost grada.

Dejan Mijić, direktor “Autopervoza”, rekao je da su novim aneksom ugovora  dužni da vrše korekciju cijena svih karata.

– Ubuduće će stručna komisija, u zavisnosti od promjena cijena goriva na tržištu i ostalih činilaca koji utiču na poslovanje, pokretati proceduru promjene cijene u prevozu, a sve u namjeri da budu zaštićeni prevoznici i potrošači – rekao je Mijić.

Boran Bosančić, šef Kluba odbornika DNS-a, ističe da je pohvalno da su predstavnici prevoznika i grada potpisali takav aneks ugovora.

 – Smatram da je  i u prethodnim ugovorima koje je grad potpisivao sa prevoznicima  trebalo da se povede računa o tome, da se može vršiti korekcija u slučaju pada ili rasta cijene goriva – rekao je Bosančić.

Dodao je   da je neprihvatljivo da cijene mjesečnih karata ostanu iste, te da i  sadašnje treba da idu “dolje bar za osam ili 10 odsto”. Nadležni su ranije tvrdili da cijena mjesečnih karata nije korigovana jer je “postojeća već ekonomska i dovoljno snižena”.

Što se tiče cijena goriva na pumpama, kažu da je trenutna stagnacija.

– U nekom narednom periodu neće doći ni do pada kao ni do rasta  cijena goriva na našim pumpama –  rekli su iz “Krajina petrola”.

Da li ste zadovoljni cijenom karte?

Ljuban Grbić

Sramotno je što nije došlo do sniženja cijena  mjesečnih karata, jer veliki broj građana upravo koristi te karte, te ionako građani  neće puno osjeti neku veliku korist od sniženja cijene pojednične karte.

Darinka Gašić

Realno i tih 1,40 KM je mnogo za građane, pogledajte prosječne plate. Jasno je da treba da se snize cijene karata, brzo su ih podigli kada je gorivo poskupjelo, a sada ne bi da ih snize.

Velimir Dodik

Ako je došlo do sniženja cijena pojedničanih cijena karata, trebalo je i mjesečnih. Kada je pojeftinilo  gorivo, karte su što duže držali po straroj cijeni, a da je  poskupjelo, odmah bi se forsirala nova cijena.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA