Banjaluka: Kafanske plastične bašte će postati prošlost?

927

Bespravna gradnja, razlog je uklanjanja zimske bašte jednog od kafica u centru Banja Luke. Građevinski inspektori izašli su na teren, a radnici su demontirali čeličnu konstrukciju i staklene šajbe sa površine od 80 kavadrata.

Vlasnici nisu htjeli pred kameru, a inspektori još jednom upozoravaju da se nista neće moći postavljati bez dozvola.

– To je opomena svim investitorima da svi objekti koji se grade nakon maja 2013.godine po zakonu o uređenju prostora praktično ne mogu ni biti predmet legalizacije, rekao je načelnik Odjeljenja za inspekcijske poslove Grada Banjaluka Slaviša Sandić.

U prošloj godini građevinski inspektori uklonili su oko 40 objekata. Iz Udruženja ugostitelja kažu da i za njih važe zakoni i red. Ipak, najmanje je reda kada je u pitanju izgled ljetnih i zimskih bašta. Šarenilo materijala, boja, oblika i dimenzija ne ide im u prilog.

– Uži centar treba da bude jednoobrazan i da taj neko ko radi u užem centru grada zaista mora da bude ozbiljan ugostitelj. Stranci, turisti koji u sve većem broju dolaze u Banja Luku, moraju da budu na taj prvi utisak jako zadovoljni, rekao je predsjednik Udruženja radnika u ugostiteljstvu i turizmu Željko Tatić.

Za estetikom vape i Banjalučani. Kažu, ugostitelji bi trebalo da se usaglase, bar u užem centru grada.
Za početak, uzor mogu da nam budu Beograd, Zagreb ili Beč. Gradski oci imaju plan, ali ga danas nisu predstavili.

I banjalučki ugostitelji kažu da podržavaju inicijativu kojom bi se standardizovao izgled ljetnih i zimskih bašta u gradu. Za sada, jedna takva inicijativa predložena je ispred Gradske uprave Banja Luke.

Međutim, načelnik Odjeljenja za stambeno komunalne poslove danas je na putu, tako da zvanične informacije kako bi ljetnje i zimske bašte u gradu na Vrbasu trebalo da izgledaju nismo uspijeli da dobijemo.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA