Asadove snage jurišaju na “srce Islamske države”

589

Jedinice sirijske vojske i pravojne formacije lojalne predsjedniku Sirije Bašaru el Asadu velikom brzinom se približavaju “prijestonici“ Islamske države” u Siriji.

Kako prenose svetski mediji, državne snage napreduju kroz provinciju Raka, zauzele su put koji od grada Salamije vodi ka Raki, a naoružane milicije Palestinaca su osvojile vrh brda Tal Masba, na kom su do sada bili utvrđeni džihadisti.

Put od Salamije do Rake je strateški veoma važan jer vodi direktno ka najvećem, uporištu “Islamske države”, gradu Raki u kom je uspostavljen takozvani kalifat.

Vojni izvori su prenijeli da su džihadisti morali da pobjegnu sa vrha Tal Masbe ka sjeveroistoku i pustinji na granici provincija Raka i Hama, ali su i tamo naletjeli na vladine snage. Prema posljednjim informacijama u tom regionu se odvijaju žestoke borbe.

Kao sledeći cilj sirijske vojske navedeno je osvajanje vazdušne baze Tabaka, koja je u rukama džihadista od avgusta 2014. godine, na jugozapadu provincije Raka.

– Otvoren je front u Raki, krećemo ka regionu Tabake. To je pravac kojim ćemo da započnemo naše operacije prema gradu Raki – rekao je Rojtersu neimenovani izvor iz sirijske vojske.

Od 2014. godine Damask nema nikakvu kontrolu nad događajima u Raki, provinciji koja je od velike strateške važnosti, ali bi ovaj nalet snaga odanih Asadu mogao da bude spriječen, s obzirom na to da postoji mogućnost da se vojno angažuje i Saudijska Arabija.

Zvanični Rijad pruža jaku podršku Asadovoj opoziciji i spekuliše se da razmatra potpunu kopnennu invaziju na Siriju.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA