Amerika želi da razmjesti sistem protivraketne odbrane u Јužnoj Koreji

900

Sjedinjene Američke Države su zainteresovane za formalne pregovore o postavljanju sistema protivraketne odbrane u Јužnoj Koreji, izjavio je zvanični predstavnik Bijele kuće Džoš Ernest.

Predsjednik SAD Barak Obama prethodno je izjavio da se Vašington konsultuje sa partnerima iz Јužne Koreje o potencijalnom širenju sistema PRO kao odgovor na jačanje vojnih aktivnosti Pjongjanga.

Moskva je tim povodom pozvala na uzdržavanje od jednostranih poteza koji bi mogli da dovedu do daljeg rasta napetosti u regionu.

– Pošto je Pjongjang lansirao raketu sa satelitom, SAD su počele formalne pregovore o premještanju sistema PRO u Јužnu Koreju radi zaštite svog saveznika. Očigledno je da smo zainteresovani za te pregovore, rekao je Ernest.

On je dodao da SAD smatraju da je neophodan “osjetan odgovor” na dejstva Pjongjanga, uključujući “pakte ekonomskih sankcija koje bi uticale na Sjevernu Koreju”.

Sjeverna Koreja je u nedjelju lansirala balističku raketu sa kosmodroma Sohe na zapadnoj obali.

Deset minuta kasnije raketa je proletjela iznad vazdušnog prostora japanske prefekture Okinave. Kasnije su SAD saopštile da je raketa lansirana ka jugu iznad Žutog mora.

Centralna televizija Sjeverne Koreje objavila je da je uspješno lansiran vještački satelit Kvanmjonson 4.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA