Јanjić: Netačne tvrdnje policije o naoružanim islamistima

1095

Pojava naoružanih osoba sa islamističkom literaturom u gepeku definitivno nije običan slučaj nezakonitog posjedovanja oružja, saopštio je danas iguman manastira Visoki Dečani Sava Јanjić, i ocijenio “ishitrenom” tvrdnju policije samoproglašenog Kosova da osobe uhapšene u subotu ispred tog manastira nemaju veze sa terorizmom.

Reagujući na izjavu portparola policije samoproglašenog Kosova Bakija Kelanija, koji je izjavio da naoružana lica koja su uhapšena ispred manastira Visoki Dečani nemaju veze sa terorizmom, da je njihovo vozilo viđeno mnogo dalje, ali je zaustavljeno od strane policije na ulici, Јanjić je u svom saopštenju objavljenom na društvenom naglasio da to – nije tačno.

– Kosovska policija nije zaustavila vozilo. Na snimku sa bezbjednosnih kamera oko manastira jasno se vidi da su islamisti sami zaustavili vozilo pred manastirom i da je policija tek poslije došla, legitimisala ih i izvršila pretres – naveo je otac Sava.

Prema njegovim riječima, iznošenjem neproverenih činjenica stvara se utisak pokušaja zataškavanja slučaja iz nepoznatih razloga, što nije na koristi građanima Kosova, bez obzira na njihovo porijeklo jer, kako je istakao, terorizam je opasnost za sve.

– Takođe, time se narušava već poljuljano povjerenje naše Crkve u kosovsku policiju u vezi zaštite objekata SPC koji više nisu pod zaštitom KFOR-a – naglasio je Јanjić.

On je dodao da je danas lokalnom šefu policije samoproglašenog Kosova , koji je do juče bio na odsustvu, pokazao video snimke i naveo da je žalosno da portparol policije Kelani daje netačne izjave, a da se prethodno nije upoznao sa činjenicama.

Јanjić kaže i da takođe niko iz policije nakon incidenta nije tražio uvid u video materijal.

– Iskreno se nadamo da će policija, u cilju transparentnosti i profesionalnosti svoga rada, javnost upoznati sa svim detaljima ovog slučaja i da ovaj slučaj neće biti jedan od mnogih nerješivih slučajeva
– zaključio je iguman manastira Visoki Dečani.

On je konstatovao da u ovom slučaju “zasigurno” nije riječ o turistima i policija treba da razjasni šta su oni radili u blizini manastira sa oružjem.

– Budući da se incident desio ispred manastira, mi smo i te kako zaintersovani da se istina o ovom događaju u potpunosti objavi. Ishitrena izjava da vehabije sa oružjem u kolima nemaju veze sa terorizmom je uvreda za zdrav mozak i ruši ugled kosovske policije – ističe Јanjić.

Јanjić je u nedjelju rekao da su ispred glavne kapije manastira Visoki Dečani uhapšena četvorica naoružanih islamista.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA