Za 20 dana januara gorjelo pet automobila

743

U Bijeljini je za samo dvadesetak dana januara gorjelo pet automobila, a uzrok nije poznat, rečeno je u Teritorijalnoj vatrogasnoj jedinici Bijeljina.

– I u ovoj godini zabilježeno je povećanje požara na putničkim automobilima. Razlog ne znamo, ali za samo dvadesetak dana ove godine gorjelo je već pet automobila, rekao je Srni starješina Teritorijalne vatrogasne jedinice Bijeljina Mile Spasojević.

U prva 22 dana januara, osim požara na automobilima, vatrogasci su intervenisali 19 puta, od čega tri puta na pomoćnim objektima, u tri slučaja gorjeli su kontejneri, a požar je gašen i na tri dimnjaka, dok je pet puta intervenisano na požarima izazvanim slabim električnim instalacijama. Materijalna šteta iznosila je oko 20.000 KM.

S obzirom na zimski period sa niskim temperaturama, Spasojević je građane upozorio da prilikom zagrijavanja prostorija obrate pažnju na ispravnost električnih grijalica, provodnika, kao i na na način i mjesto skladištenja ogreva.

– Puno se loži, uključuju se grijalice i druga grijna tijela, dimnjci se ne čiste redovno. U slučaju potrebe građani hitno moraju intervenisati pozivom na 123, podsjetio je Spasojević.

Starješina Teritorijalne vatrogasne jedinice Bijeljina najavio je i obnavljanje mehanizacije, navodeći da je novo vozilo već na granici, a sljedeće sedmice biće promovisano javnosti u Bijeljini.

– Trenutno ova služba ima 12 vozila, ali u ovoj godini nam se pripaja i Vatrogasno društvo iz Janje sa svojih šest vozila, kaže Spasojević i dodaje da će zajedno sa 22 radnika Društva iz Janje, Teritorijalna vatrogasna jedinica Bijeljina imati ukupno 63 zaposlena radnika.

Spasojević navodi da je u toku i raspisivanje tendera za nabavku automehaničke ljestve visine do 32 metra.

Teritorijalna vatrogasna jedinica Bijeljina je u protekloj 2015. godini imala ukupno 303 intervencije, a u odnosu na 2014. godinu, kada ih je bilo 187, to je povećanje za oko 60 odsto.

– Najčešći požari bili su na otvorenom prostoru u julu, avgustu i septembru kada je gorjelo nisko rastinje u 82 slučaja. Zabilježeno je 24 požara na stambenim objektima, 14 požara na privrednim objektima, a 16 na poljoprivrednim. Požare na putničkim automobilima vatrogasci se gasili 18 puta, na dimnjacima požari su gašeni u 35 slučajeva, a na kontejnerima 34 puta, rekao je Spasojević.

Vatrogasci su intervenisali i u devet saobraćajnih nezgoda, te u sapiranju puta poslije saobraćajne nezgode u 13 slučajeva. Tehničkih intervencija bilo je 18.

Prema procjenama, šteta načinjena u ovim požarima za 2015. godinu iznosi 248.000 KM.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA