Goran Dakić: Ovo je Mihajilica, pljačka vam materina!

1017
Goran Dakić
Goran Dakić je banjalučki pisac i novinar Dnevnog avaza. Objavio romane „Dalj“ i „Petodinarke“.

Dobro reče Slobo Popadić: Ode čovjek, a ni ime mu nisu pravilno napisali. Tragedija dostojna stratfordskog genija, komedija nušićevskog tipa ili gre'ota u kojoj bi prije dvadeset godina uživao Dušan Kovačević? Nama ostaje to što nam ostaje (a nije ćutanje): od cijele pljačke i od cijele galame hodnicima našeg nezadovoljstva i lagumima vlastodržačkog kazamata danas odjekuje samo ime i nepravilno napisano prezime prvog radikala Srpske i predsjednika Odbora za bezbjednost Narodne skupštine RS.

U Simovićevom “Boju na Kosovu” – a tu je dramu uvijek ljepšte citirati nego pozivati se na iste ili slične dijaloge u Šotrinoj celuloidnoj papazjaniji – Paramunac hapsi prizrenskog medikusa Blagoja, potonjeg hećima Mustafu, a hapsi ga zbog toga što ovaj uoči odsutne bitke vidovnjački precizno tvrdi šta će se u boju dogoditi. Blagojev oslobodilac Miloš Obilić nakon raskidanja okova veli i ovo: “Jedina njegova krivica je, izgleda, u tome što vidi da je carevina propala, što zna zbog koga je propala, i što je dovoljno pošten, ili dovoljno hrabar, ili dovoljno lud, da kaže šta misli!” Mihajilica, takođe, vidi da je carevina propala i nije jedini koji zna zbog koga je propala, a pravo je pitanje u kojem se omjeru nalaze poštenje, hrabrost i ludost u njegovoj paljbi na Lukačev resor.

I vuk sit i ovce na broju. Vuk je SNSD, a ovce su Savez za promjene. Da raščlanimo: poslanici vladajućeg bloka – u kojem SNSD caruje, a DNS i SP klade valjaju – jedva su dočekali netaktične izjave prvog (i jedinog) “trola” Narodne skupštine RS, optužujući opoziciju da i dalje “podriva ustanove RS”. Poslanici opozicije su, sa druge strane, najavili da će izaći iz svih skupštinskih odbora ukoliko skupštinski čekić (a pitanje je u čijim će on rukama biti) smijeni Mihajilicu, a potom su, kao i toliko puta prije toga, najavili “radikalnije oblike borbe”. Koji vjerovatno podrazumijevaju napuštanje nedjeljnog ručka i miniranje poslijepodnevne dremke.

Nije, dakle, problem u tome što je Mihajilica svojim optužbama, koje i nisu daleko od istine, pružio priliku Zoranu Adžiću i ostalima da se poigraju njegovim statusom. Mihajiličin grijeh je u tome što je opet pružio priliku opoziciji da se ubije, a ona, laka na orozu, samo je to i čekala. Opozicija je, građani atinski, zbunila i Ćeranića i Karganovića. Gotovo da nema potrebe za njihovim tako patriotskim djelovanjem. Mogu da krckaju svoje stipendije ne dirajući plajvaz i tastaturu. Njihov zaludni rad je zamijenjen nevjerovatnim opozicionim djelovanjem ka samouništenju. Zato je danas gotovo sigurno da će kroz koju godinu poslanike opozicije ovog saziva najviče mučiti – proširene vene. No, vratimo se za trenutak Mihajilici i pljačkašima.

Na jednoj strani terazija nalaze se specijalci-pljačkaši, na drugoj strani usamljeni radikal iz Novog Grada. Na jednoj strani uigrana četvorka (plus dodaci), na drugoj monotoni skupštinski glas koji se gubi nakon treće minute. Na jednoj strani ekskluziva, na drugoj ponavljač Čavićevih replika. Dobro, i? Nije dobro. Precizni bakinački mehanizam je prepoznao model – uspostaviti politički gotovo beznačajnog Mihajilicu kao najglasnijeg kritičara sramne pljačke, a potom izjednačiti njegovo političko djelovanje sa snagom i važnošću pljačke. Da li pljačka o kojoj Mihajilica toliko priča može zaista biti toliko sramna? Naravno da ne može! Da li se iza Mihajiličinih riječi krije neka podla namjera? Naravno da se krije! Kakva namjera? Ona koja treba potkopati “demokratski kapacitet ustanova u RS”. I eto, dok udariš skupštinskim dlanom o skupštinski dlan – Mihajilica postade kolateralna žrtva cijelog procesa.

Scenario je nedavno viđenom: u danu kada su naočari Mladena Bosića podnijele dokaze protiv Dodikovog nezakonitog kredita, a SIPA sasvim slučajno istog časa upala u bijeljinsku “Pavlović” banku – pred tunjičkim vratima se pojavio Mile Radišić. I odjednom su priče o kreditu i pretresu banke pale u drugi plan, a vijesti su počele hudinijevskim predavanjem bitange iz Picinog parka. Zato je konstruktor preciznog bakinačkog mezanizma, ma kako se zvao i ma čega predsjednik bio, istinski gospodar haosa, jer je uvijek za sedam koraka ispred trome opozicije. Sad je podvalio radikalski klip u opozicione točkove i skrenuo pažnju sa pljačke na novi problem – da li će skupštinski odbori i dalje raditi u punom kapacitetu ili ne? Problem koji njemu ne odgovara (pljačka) prerastao je u problem koji nije njegov i koji mu savršeno odgovara (problem skupštinskih odbora).

Trula je grana na kojoj Mihajilica sjedi. Toliko trula da se njome, kada jednom otpadne ili je neko sasiječe, neće moći podložiti vatra…

Goran Dakić

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA