Het poslovale pozitivno uprkos problemima

794

Hidroelektrane na Trebišnjici /HET/, uprkos lošoj hidrologiji, prošle godine poslovale su pozitivno i ispunile plan od 982 gigavat- časa električne energije, a za prvih devet mjeseci troškovi preduzeća smanjeni su za 2.354.000 KM u odnosu na prethodnu godinu, rekao je Srni direktor HET-a Gordan Mišeljić.HET su po poslovnim rezultatitma u vrhu sistema Elektroprivrede Republike Srpske /ERS/, a ovu godinu počeli su sa još većim ambicijama.

– Osim loše hidrologije, imali smo posla u vezi sa revitalizacijom dva agregata Hidroelektrane /HE/ Dubrovnik 1, za koju je planirano pet mjeseci, ali je prema odluci hrvatske Elektroprivrede produžena na sedam i po mjeseci i vraćena na mrežu tek ove godine – istakao je Mišeljić.

On je rekao da na dobre proizvodne rezultate nije uticalo ni to što je HET vratio Hrvatskoj elektroprivredi 207 gigavat-časova duga, odnosno 20 odsto ukupne proizvodnje.

– Dobit za 2014. godinu iznosila je 6.112.000 KM, a deset odsto tog iznosa, odnosno 612.000 KM, podijeljeno je u 2015. godini u skladu sa preporukama ERS-a na područje istočne Hercegovine – naveo je Mišeljić.

Govoreći o planovima za ovu godinu, Mišeljić je izrazio nadu da će HET premašiti plan proizvodnje od 1.047 gigavat-časova.

– Ono što je najbitnije za ovu godinu jeste nastavak završetka radova koje je HET počeo na projektu ‘Gornji horizonti’, nezavisno od HE ‘Dabar’, a koji podrazumijeva dovršetak odvodnog tunela od bilećkog polja, završetak kanala kroz Fatničko polje i dovršetak već postojećeg tunela između Fatničkog polja i akumulacije Bileća – istakao je Mišeljić.

Mišeljić je dodao da će HET, iako do sada nije bilo uspješnih pregovora, pokušati da ostvari dugoročnu saradnju sa Hidrelektranom Čapljina, odnosno Elektroprivredom Hrvatske zajednice Herceg Bosne.

– Potrudićemo se da ispunimo sve obaveze iz naših vodoprivrednih saglasnosti, a to su izgradnja rezervoara za navodnjavanje, rezervoara ‘Vrelo oko’, a dobili smo saglasnost od Vlade Srpske i za izgradnju zatvorenog bazena, čija bi realizacija trebalo da uslijedi – zaključuje Mišeljić.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA