Čudotvorni začin: Želite zdravlje – jedite kari!

652

Ako želite da što duže ostanete zdravi, trebalo bi najmanje dva puta nedjeljno u jelovniku da imate hranu začinjenu karijem, pokazuju brojna istraživanja. U Indiji se koristi Milenijumima ne samo zbog arome koju daje jelima, već i zato što je jedan od najmoćnijih prirodnih lekova.

Kari je nezaobilazan u tradicionalnoj indijskoj kuhinji, a Britanci su ga usavršili tokom kolonijalne vladavine. U pitanju je mješavina, karakterističnog mirisa i pikantnog ukusa, koja se sastoji od pet do 30 različitih vrsta začina.

Glavni sastojak je kurkuma, tamno žuti prah, od korijena kurkume, koji se kuva, suši, ljušti i melje. Pored kurkume, tu su i kardamon, kumin, korijander, paprika ili čili paprika, kim, muskatni oraščić, karanfilić, cimet, đumbir, biber, bijeli luk, anis…

Kari ima brojne varijacije, može da bude blaži ili izrazito ljut. U Indiji ga domaćice spremaju posebno, a kod nas se kupuje gotov.

U ljekovitom smislu efikasno podstiče lučenje želudačnih sokova i reguliše varenje, smiruje iritirana crijeva, podstiče rad jetre. U periodu gripa se preporučuje uz salate i druga jela. Sastojak đumbir ubrzava oporavak nakon operacija. Kurkuma djeluje kao antioksidans, pa se preporučuje u liječenju rana, čireva i kožnih problema. Antioksidansi štite i neurone i spriječavaju nastanak Alchajmerove bolesti, a osobama koje imaju blagu demenciju pomažu da očuvaju kognitivne funkcije.

Ljekovitost karija potvrdili su i naučnici iz Instituta „Salk“ u San Dijegu. Dr Dejv Šubert je izveo niz istraživanja sa izdvojenim sastojcima karija i proučio kako djeluju na mozak, podstaknut činjenicom da u Indiji malo ljudi ima Alchajmerovu bolest, jer čitav život jedu kari.

– Svi sastojci u kariju povoljno djeluju na mozak, ali kurkuma ima najjače dejstvo na moždane ćelije. Ovo otkriće može da pomogne u prevenciji Alchajmerove bolesti, ali i kod šloga i drugih oštećenja mozga – tvrdi dr Šubert.

Uništava maligne ćelije

Osobe koje jedu često kari su u velikoj mjeri zaštićene od zloćudnih oblika tumora, pokazuju istraživanja sprovedena u Centru za istraživanje raka u irskom gradu Korku. Ovdašnji naučnici su, naime, tretirali ćelije raka kurkumom iz karija i ustanovili da su nakon 24 časa maligne ćelije bile uništene. S druge strane, ćelije koje su preživjele su počele da same sebe uništavaju, zaključak je naučnika.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA