BiH 15. februara u Briselu predaje zahtjev za članstvo

742
Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Dragan Čović je danas na pres-konferenciji u Sarajevu kazao da je BiH dobila termin predaje zahtjeva za članstvo u Evropskoj uniji 15. februara u Briselu od strane predsjedatelja Evropske unije u ovih šest mjeseci, predstavnika Nizozemske.

Dodao je da će predaja zahtjeva biti i uz nazočnost visoke predstavnice EU za sigurnost i vanjsku politiku Federice Mogherini i komesara za politiku susjedstva i pregovore o proširenju Johannes Hahn “da bi se dala jedna posebna dimenzija tom činu”.

– Držim da nakon razgovora i pojašnjenja možemo kazati da smo bili spremni da to uradimo i u ovom tjednu kako smo i obećavali, do kraja ovog mjeseca, i s aspekta mehanizma koordinacije i svega drugog što je stajalo ispred nas u našim konkretnim dogovorima – naveo je Čović.

Pojasnio je da “predajom zahtjeva za članstvo, u biti ništa drugo ne iskazujemo nego našu opredjeljenost kao uređenog društva da želimo otvoriti procese razgovora sa EU i priključiti se njihovim sustavima, ništa više od toga”.

– Nakon tog čina dobit ćemo odgovor, dobit ćemo određeno mišljenje, precizno, o tom našem zahtjevu koje će pratiti jako mnogo pitanja na kojima ćemo trebati raditi i odgovoriti partnerima. Vjerovatno je onda sasvim realna mogućnost da početkom iduće godine dobijemo i kandidatski status ako budemo dalje radili ovakvom dinamikom – kazao je Čović.

(Vijesti.ba / FENA)

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA