Besplatni ginekološki pregledi za 115 žena

673

Besplatan ginekološki pregled u ginekološkoj ambulanti Doma zdravlja u Gradišci danas je obavilo 115 žena.

Pregledi su organizovani povodom obilježavanja Evropske nedjelje prevencije raka grlića materice.

Specijalista ginekologije i akušerstva Draženka Jandrić izrazila je zadovoljstvo odzivom i istakla da je cilj akcije da se, uzimanjem papa testa, eventualni karcinom grlića materice otkrije u ranoj fazi, kada je mogućnost izlječenja gotovo sigurna.

Jandrićeva je naglasila da je broj oboljelih žena od raka grlića materice u svijetu i kod nas u porastu, te da je ovo oboljenje drugi najčešći vid kancerogenog oboljenja kod žena mlađih od 45 godina.

Najčešći uzrok nastanka bolesti, kako navodi Jandrićeva, je infekcija humanim papiloma virusom, koja je utvrđena kod 99 odsto oboljelih, a koja se prenosi seksualnim putem ili sa majke na dijete.

Prema njenim riječima, osnovni vid prevencije bolesti raka grlića materice je redovni ginekološki pregled, i to dva puta godišnje za žene od 18 godina do menopauze, a za žene u menopauzi dovoljan je jedan pregled godišnje.

Međunarodna Agencija za istraživanje raka i baze podataka “Globokan” procijenila je da ova maligna bolest svake godine bude otkrivena kod 60.000 žena u Evropi, dok 30.000 njih umre.

Evropska nedjelja prevencije raka grlića materice obilježava se od 21. do 28. januara.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA