Apel za registrovanje zajednice etažnih vlasnika

595

Iako je rok za registraciju zajednica etažnih vlasnika istekao prije više od tri godine, u najjužnijem gradu Srpske ovu zakonsku obavezu ispoštovala je tek nekolicina Trebinjaca koji žive u stambenim zgradama.

Kako navode u Odjeljenju za stambeno-komunalne poslove, u Trebinju su do sada registrovane 123 zajednice etažnih vlasnika, dok su četiri zajednice u postupku za registraciju. Iako su za kršenje ove zakonske obaveze predviđene novčane kazne od 300 do 3.000 KM, u trebinjskoj gradskoj upravi ističu da do sada niko nije kažnjen, jer su umjesto represivnih, odlučili da sprovedu nešto blaže mjere.

– Do sada nismo primjenjivali represivne mjere za stanare koji se nisu registrovali u zajednice etažnih vlasnika, već smo radili, već nekoliko godina radimo na promociji registracije ZEV i vjerujte da svakodnevno imamo zainteresovane građane koji dolaze i interesuju se na koji način se vrši registarcija i koje su to prednosti koje zajednica etažnih vlasnika nudi, rekla je načelnik Odljenjenja za stambeno-komunalne poslove Mirjana Ratković.

U gradskoj upravi nisu mogli da preciziraju koliki je procenat registrovanih ZEV u odnosu na broj izgrađenih stambenih jedinica, jer se zbog izgradnje, broj zgrada u Trebinju mijenja iz godine u godinu. Kako bi motivisali što više Trebinjaca da registruju svoje ZEV, ove godine budžetom grada planirana je i novčana pomoć.

– Do ove godine nisu bila predviđena sredstav u budžetu za stimulaciju ZEV-a, a ove godine su planirana sredstva u iznosu od 100.000 KM u budžetu grada Trebinja za sufinansiranje rekonstrukcija fasada u samom centru grada. Skupština grada će donijeti odluku o sufinansiranju kao i same kriterijume po kojima će se vršiti raspodjela sredstava, dodala je Ratković.

U vrijeme krize i opšte besparice većina građana izdvajanje novca za održavanje zgrada doživljava kao dodatni udar na kućni budžet. Čak i u registrovanim zajednicama ima onih koji ne žele da izmiruju ovu zakonom propisanu obavezu.

– Mi svakodnevno imamo neke pritužbe građana vezano za stanare koji ne žele da se registruju ili ako se registruju da ne žele da plaćaju te mjesečne obaveze, ali grad Trebinje odnosno Odjeljenje za stambeno-komunalne poslove nije nadležno za rješavanje takvih sporova, odnosno mi upućujemo građane da traže svoja prava putem suda.

U Cerskoj ulici u trebinjskom naselju Tini ZEV registrovali su još 2008. godine. Osim obimne papirologije, nikakvih komplikacija, kažu, nije bilo, a stanari su se o svemu lako dogovorili. Novac koji su skupili utrošili su u održavanje zajedničkog prostora.

– Imali smo neke male sanacije krova, krečenje ulaza i fasadu zrade sa jedne strane. U planu je u proljeće da se završi fasada sa druge strane. Mislim da je to dobro za svakoga inače da se skupljaju pare jer lakše je mjesečno davati nešto novca nego pri nekom kvaru u nečemu da se veće količine novca izdvajaju za popravke i za sanacije, rekao je predsjednik ZEV-a, naselje Tini  Čedo Petković.

Iz gradske uprave apeluju na sve Trebinjce koji žive u stambenim zgradama, a koji još uvijek nisu registrovali  da to učine. Lakše je, kažu, mjesečno izdvajati manje iznose novca nego odjednom platiti neki veliki kvar ili oštećenje na zgradi. Oni podsjećaju da je održavanje zajedničkih prostorija u zgradama obaveza koja je propisana Zakonom o odžavanju zgrada.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA